Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Placek ze śliwkami na maślance

Lipiec 18, 2016 , 33520 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Placek ze śliwkami na maślance z pyszną kruszonką o cynamonowym zapachu. Placek jest niezwykle wilgotny, lekki z soczystymi śliwkami na wierzchu i chrupiącą kruszonką. Błyskawiczny do upieczenia i najlepszy jeszcze lekko ciepły z piekarnika.

Do tego placka koniecznie używaj składników o temperaturze pokojowej. Nie mieszaj temperatur, ponieważ skończy się to z dużym prawdopodobieństwem zakalcem.

Natomiast do przygotowania kruszonki składniki powinny być prosto z lodówki, a właściwie tylko masło. Ja użyłam do niej pół szklanki mąki krupczatki, która sprawia, że kruszonka jest jeszcze bardziej chrupiącą. Odrobina cynamonu idealnie pasuje do placka ze śliwkami i sprawia, że ciasto ma cudowny zapach.

Placek ze śliwkami dzięki dodaniu maślanki jest mega wilgotny i dosyć długo utrzymuje świeżość. Zaraz po upieczeniu i lekkim wystudzeniu jest najlepszy. Lekki, maślany z soczystymi śliwkami i słodką kruszonką. Śliwki nadają charakteru i idealnie pasują do tego ciasta. Tutaj jedna uwaga: placek staraj się nie trzymać za długo, ponieważ śliwki z czasem zaczynają oddawać wilgoć kruszonce przez co staje się z każdym dniem bardziej miękka niż chrupiącą. Natomiast placek jest tak pyszny, że nie przewiduję, aby dotrwało do tego.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta ze śliwkami.

placek ze śliwkami

PLACEK ZE ŚLIWKAMI NA MAŚLANCE

SKŁADNIKI NA PLACEK:

  • 2 jajka, duże
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 100 g masła, zimnego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

DODATKOWO:

  • 500 g śliwek np. węgierek

*1 szklanka o pojemności 250 ml.

** krupczatkę można zastąpić zwykłą mąką tortową

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując wlewamy powoli maślankę oraz olej. Na koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo przesianą mąkę. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i układamy na nim połówki śliwek (środkiem do góry). Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i palcami ugniatamy, aż uzyskamy konsystencję kruszonki. Wykładamy na ciasto. Pieczemy w temp. 200 C przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka.

placek ze śliwkami
placek ze śliwkami
placek ze śliwkami
placek ze śliwkami
 
placek ze śliwkami na maślance-3
placek ze śliwkami

Komentarze

  • http://blackandnoirsymphony.blogspot.com/ Zulu k

    Najprostszy i najsmaczniejszy. Kojarzy mi się jednak z jesiennym podwieczorkiem.

  • Jola

    Pyszny.Zrobiłam z czarną porzeczką

  • Magda

    Mam pytanie – czym mozna zastapic maslanke?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Może być np. kefir lub dobry jakościowo jogurt naturalny :)

      • Magda

        Dziekuje za odpowiedz :)