Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Pancakes, Placki, Naleśniki

Placki drożdżowe z jagodami

July 22, 2016 , 13047 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Placki drożdżowe z jagodami lub racuchy są bardzo puszyste i wyśmienicie smakują z owocami sezonowymi. Do ciasta dodałam jagody, ale możesz je zastąpić innymi owocami, na które masz ochotę. Proste, pyszne placki drożdżowe idealne na śniadanie lub kolację.

Owoce podczas smażenia mogą lekko puszczać sok, ale nie przejmuj się tym zbyt mocno i smaż je dalej, aż do uzyskania złotego koloru skórki.

Podczas smażenia koniecznie kontroluj temperaturę oleju, aby zbyt szybko się nie rumieniły, ponieważ mogą być w środku surowe. Najlepiej smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu lub lekko mniejszym.

Konsystencja ciasta na placki powinna być podobna do kwaśnej śmietany. Gęsta i podczas smażenia placuszki nie powinny się zbyt mocno rozlewać na boki. Podczas smażenia jeszcze podrosną i napuszą.

Placki drożdżowe z jagodami to w sezonie letnim fajny pomysł na urozmaicenie i podawanie racuszków w troszkę innej postaci. Uwielbiam ten przepis za to, że można uformować je w duże placki, które podczas smażenia jeszcze zwiększają objętość.

Z jagodami są przepyszne, a najlepsze są prosto z patelni oprószone cukrem pudrem.

TUTAJ  znajdziesz inne moje przepisy na placki, naleśniki i racuchy drożdżowe.

placki drożdżowe

PLACKI DROŻDŻOWE Z JAGODAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 1 duży talerz placków

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 30 g drożdży świeżych lub 15 g suchych
  • 1 jajko, temp. pokojowa
  • 2 łyżki cukru
  • 1 1/2 szklanki mleka, ciepłego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 1 szklanka jagód
  • cukier puder do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy, dodajemy suche drożdże (ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn) oraz cukier, sól, jajko, mleko. Mieszamy za pomocą np. drewnianej łyżki do momentu, aż nie będzie grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję troszeczkę rzadszą od gęstej śmietany. Owijamy folią spożywczą i zostawiamy na około 1-1,5 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy na wierzch jagody (nie mieszamy). Patelnię z niewielką ilością oleju lekko rozgrzewamy. Wykładamy łyżką placuszki i smażymy do uzyskania złotego koloru. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

placki drożdżowe z jagodami
placki drożdżowe
placki drożdżowe z jagodami
placki drożdżowe z jagodami
placki drożdżowe z jagodami

Komentarze

  • Reply Dorota August 12, 2020 at 11:18

    W przepisie jest podane jajko, ale już w opisie przyrządzenia już go nie ma. To co z tym jajkiem?

    • Reply aneta August 12, 2020 at 14:36

      juz poprawiłam :)

  • Reply Martyna July 6, 2017 at 20:24

    Witam, można prosić o proporcje do zaczynu? Dziękuję i pozdrawiam.

    • Reply Ilovebake July 7, 2017 at 08:56

      Hej w 1/2 szklanki mleka wymieszaj make (2-3 łyżki) i 1 łyżkę cukru tak, aby powstała konsystencja gęstej śmietany i zostaw na 15 min do wyrośnięcia :) składniki zabierasz z podanej listy :)

    1 2

    Leave a Reply