Jagodowa kostka to przepyszne ciasto przekładane. Kruche ciasto, galaretka z jagodami, krem śmietankowy oraz słodka beza kokosowa. Ten przepis możesz wykonywać z dowolnymi owocami, wcześniej robiłam już z podobne z wiśniami oraz gruszkami. Polecam szczególnie te ciasto, ponieważ nie jest trudne, a smak jest niesamowity.
Kruche ciasto możesz wykonać wcześniej i upiec w dniu przygotowania całego deseru. Ciasto z taką ilością żółtek jest bardzo kruche i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach.
Warstwa jagodowa to połączenie świeżych owoców z galaretką o tym samym smaku. Jagody możesz zamienić na inne owoce i tworzyć własne kompozycje ciasta.
Krem śmietankowy jest bez dodatku żelatyny. Wystarczy połączyć kremówkę z serkiem i ubić, aż krem będzie mocno gęsty i zwarty. Jest lekki, pyszny i nie za słodki.
Beza to czyste szaleństwo. Krucha, mocno słodka i do tego cudowny smak kokosu. Rewelacyjna i bardzo prosta w przygotowaniu.
Jagodowa kostka to jedna z najsmaczniejszych kombinacji smakowych jakie jadłam. Każda warstwa pasuje idealnie i uzupełnia. Polecam w sezonie na świeże owoce.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
JAGODOWA KOSTKA
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 200 g mąki tortowej
- 150 g masła, zimnego
- 4 żółtka, duże
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JAGODOWĄ:
- 500 g jagód
- 2 galaretki jagodowe
- 800 ml gorącej wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g serka śmietankowego np. philadelphia
- 4 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA KOKOSOWĄ BEZĘ:
- 4 białka, duże
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i szybko siekamy. Następnie dodajemy żółtka oraz sól i szybko zagniatamy. Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem dno. Wkładamy do lodówki na 30 min. Nakłuwamy całe widelcem i pieczemy w temp. 190 C przez około 15-20 min do zarumienienia. Wyjmujemy i studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Jagody myjemy, osuszamy i wykładamy na kruche ciasto. Tężejąca galaretkę wykładamy na owoce, wstawiamy do lodówki do całkowitego ścięcia.
Kremówkę prosto z lodówki ubijamy z serkiem na gęsty krem. Dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy na galaretkę.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy powoli cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta. Nie przerywając miksowania dodajemy przesianą mąkę. Bezę wykładamy do identycznej formy wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli nie masz drugiej bezę upiecz zaraz po cieście kruchym) wykonując kleksy i dodając na wierzch wiórki kokosowe. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i od razu zmniejszamy temp. do 140 C i pieczemy przez 40 min. Następnie zmniejszamy do 100 C i suszymy bezę przez około 20 min. Bezę zostawiamy do wystudzenia, następnie nakładamy na warstwę z kremem. Owijamy folią i chłodzimy przez kilka godzin.
Komentarze
U mnie jagody był mrożone odsączałam je ponad 2 godz. i… jagody puściły sok a ciasto zrobiło się trochę fioletowe
Natomiast smak obłędny
Piekłam to ciasto, ale beza wg. przepisu wyszła surowa..pierwszy raz spotykam się z tak krótkim czasem suszenia dla bezy..drugi raz uszyłam ja jeszcze dodatkową godzinę w 140 stopniach i dopiero wyszła ok. Poza tym rewelacja
Ponad godzinę w piekarniku łącznie więc to nie tak mało
Witam, ciasto wygląda rewelacyjnie. Mam tylko pytanie. Czy można użyć mrożone jagody? Bardzo dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam
Można, ale wcześniej jagody zostaw do odmrożenia
Nie mam niestety dostępu do polskich galaretek a marzę, by wypróbować ten deser i stad pytanie: czy 800ml wody do rozpuszczenia galaretek to ilość zmniejszona w porównaniu z oryginalnym przepisem i jaka jest waga jednej?
Dziękuję bardzo!
Zazwyczaj jedno opakowanie galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, ja zmniejszyłam nieco te proporcje. Jedna galaretka ma około 75 g.