Znajdź swój przepis

Placuszki z cukinii

24 sierpnia, 2016

Placuszki z cukinii to idealny sposób w sezonie na przygotowanie lekkiego posiłku. Przepis zawiera tylko kilka składników, a placki smakują wyśmienicie. Chrupiące, lekkie z dodatkiem jogurtu lub gęstej śmietany. Placuszki z cukinii mogą być podawane jako lekkie danie główne lub dodatek.

Podczas przygotowania ważne jest, aby cukinia mogła chwilę poleżeć, aby puściła sok. Odciskamy z nadmiaru soku dosyć porządnie i dodajemy pozostałe składniki. Placuszki w ten sposób przygotowane powinny być chrupiące.

Mąki do przepisu możesz użyć np. ziemniaczanej lub innej bezglutenowej.

Smażymy na dosyć dobrze rozgrzanym oleju, aż uzyskają złoty kolor.

Placuszki mają delikatny smak i mogą stanowić samodzielne danie lub być podawane jako dodatek. Doskonale smakują z jogurtem naturalnym, kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.

Uwielbiam te placki z cukinii i na pewno zagoszczą u mnie w domu na stałe podczas sezonu na cukinię.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy z cukinią.

placki z cukinii

PLACUSZKI Z CUKINII

SKŁADNIKI NA PLACKI:

ILOŚĆ: 1 duży talerz

  • 3 cukinie, nieduże
  • 1 jajko, duże
  • 1 cebula
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 mały pęczek koperku
  • 4-5 łyżek mąki pszennej lub innej
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach, oprószamy solą i zostawiamy na 30 min. Po tym czasie dokładnie odciskamy z nadmiaru soku. Cebulę i koperek drobno siekamy i dodajemy do cukinii razem z jajkiem, jogurtem i przyprawami do smaku. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy, masa musi być dosyć gęsta w razie potrzeby dodać więcej.
Na rozgrzanym oleju smażymy na złoty kolor placuszki z obu stron. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

placki z cukinii placki z cukinii placki z cukinii placki z cukinii

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Świetny przepis. Często z niego korzystam. Tym razem trochę go zmodyfikowałam. Dodałam pokrojoną szynkę i tartą mozzarellę oraz musialam dodac drugie jajko i zwiekszyc ilosc mąki. Zamiast mąki pszennej używałam owsianej. Do tego jogurt naturalny i sos czosnkowy. Mniam,)

  2. Coś wspaniałego !!! U mnie gościły na obiadek i był to strzał w dziesiątkę. Mojej córeczce tez bardzo smakowały.

  3. Te placki jakoś chodzą za mną od pewnego czasu, wszędzie się na nie natykam. To chyba znak, że trzeba w końcu je zjeść! Już taki jestem, że do abstrakcyjnych nowości muszę się przekonać. Najgorzej, jak zamawiałem coś w restauracji, a danie było dla mnie niewypałem. Jadło się na przymus, mimo że nie smakowało… :P Tu jak nie wyjdzie, zje kot :)

  4. Cukinie bez pestek ścieramy na tarce? :)

    1. Jesli sa duze to wydrazamy :) moje akurat byly bez pestek i starlam cale :)

  5. Uwielbiam je robić latem na kolację :)

  6. A co można dodać zamiast jogurtu greckiego? Czy jogurt naturalny byłby zbyt rzadki?

    1. Można, ale wtedy dodaj troszkę więcej mąki )

  7. Ile to jest duży talerz?

    1. około 15-20 placuszków zalezy od wielkosci

  8. Fajny przepis. A czy można te placki upiec w piekarniku na blasze, żeby dzieci też mogły bez obaw zjeść?
    Czy będą porównywalne w smaku z tymi smażonymi?

    1. Jak najbardziej przepis nadaje się także do wersji z piekarnika. Placuszki będą równie smaczne z sosem lub jogurtem :) Ja bym piekła w 170 C do zarumienienia :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x