Znajdź swój przepis

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

2 września, 2016

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to przepyszny i bardzo prosty przepis z wykorzystaniem jogurtu naturalnego. Ciasto jest wilgotne z mnóstwem świeżych i soczystych śliwek. Pyszny sposób na ciasto w sezonie na owoce, które nie tylko jest doskonałe dla osób początkujących, ale także sprawdzi się w przeróżnych kombinacjach.

Składniki na ciasto najlepiej wyciągnąć z lodówki na około 4 godziny przed pieczeniem lub wieczorem, a rano przygotować ciasto. Wymieszanie składników o różnych temperaturach na pewno zwiększy ryzyko zakalca.

Kolejną ważną czynnością w przygotowaniu ciasta jest dokładne ubicie jajek z cukrem na puszystą i jasną masę. Nada to lekkości i puszystości strukturze ciasta.

Czy można zastąpić jogurt naturalny greckim? W tym przepisie nie polecam zamiany i uważam, że lepiej sprawdzi się dobry jakościowo jogurt naturalny, bez mleka w proszku w składzie.

Uwielbiam te ciasto jogurtowe ze śliwkami przede wszystkim dlatego, że po wyjęciu z piekarnika śliwki są miękkie, soczyste i doskonale smakują ze słodkim ciastem. Jedno z lepszych ciast i szczególnie polecam je wypróbować.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta ze śliwkami.

ciasto ze śliwkami

CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO JOGURTOWE:

  • 400 g mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

DODATKOWO:

  • ok. 500 g śliwek
  • cukier puder do oprószenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Naprzemiennie dodajemy olej, jogurt oraz mąkę w niewielkich porcjach. Dodawanie składników kończymy na mące. Formę o wym.24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i układamy na nim w niewielkich odstępach połówki śliwek (rozcięciem do góry). Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do zarumienienia wierzchu i suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

ciasto ze śliwkami ciasto ze śliwkami ciasto ze śliwkami ciasto ze śliwkami ciasto ze śliwkami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy śliwki wcześniej trzeba oprószyć mąką ziemniaczaną, aby nie wyszedł zakalec?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  2. Kurde, już drugi raz wychodzi mi takie zbite. Nie wiem co robię nie tak…

    1. Czesto problem tkwi w zbyt dlugim mieszaniu :)

  3. Ile kalori ma tę ciasto ?

  4. To ciasto jest mi dobrze znane, ale bardziej z cukierni niż z własnego piekarnika. Śliwki „w naturze” nie należą do mojego ulubionego rodzaju pożywienia, ale w cieście… mmmm. Nie jest też skomplikowane w wykonaniu, więc i jako facet sobie z nim poradzę. Tak na marginesie, kucharzenie – ok, ale ciasta to już mi się z kobiecą czynnością kojarzą :P

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x