Ciasto dyniowe z jabłkami o niezwykle wilgotnej i lekkiej konsystencji. Bardzo proste w wykonaniu i zdrowe. Ciasto to typowy ucieraniec z dużą ilością puree z dyni. Idealne do kubka gorącej herbaty w jesienne wieczory.
Jak przystało na ciasto ucierane składniki muszą być w podobnej temperaturze pokojowej, aby nie powstał zakalec. Ciasto miksuj tylko do połączenia składników (im dłużej miksujesz tym ciasto będzie miało cięższą konsystencję).
Jabłka w cieście dyniowym możesz zastąpić innymi owocami. Mogą być np. brzoskwinie, gruszki lub śliwki. Ciasto dyniowe możesz upiec bez dodatków, ale według mnie fajnie smakuje z lekko kwaśnym smakiem jabłek.
Ten przepis to szybki i prosty sposób na pyszne ciasto jesienne o pięknym i intensywnym kolorze.
Ciasto dyniowe z jabłkami to świetny sposób na wykorzystanie dyni w sezonie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z dynią.
CIASTO DYNIOWE Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 300 g mąki tortowej
- 200 g masła, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 200 g puree z dyni (TUTAJ znajdziesz przepis)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- szczypta cynamonu
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
DODATKOWO:
- 2-3 jabłka, średnie
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy stopniowo cukier, jajka, puree, cynamon oraz wanilię. Na koniec miksujemy razem z suchymi składnikami, tylko do połączenia. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Ciasto wykładamy do tortownicy. Jabłka obieramy i kroimy na ósemki. Układamy na cieście. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min do tzw. suchego patyczka.
Komentarze
200 gram puree. Ile to bedzie? Szklanka?
Zależy od gęstości musu. Najlepiej zważyć przed dodaniem.
Czy jajka wbijamy całe? Nie ubijamy białek osobno?
Mam pytanie na juz- czy mozna zastąpić puree dynia utarta
moje ciasto wyszło bardzo wilgotne czy powinno takie być?
200g dyni to będzie mniej więcej cała szklanka czy więcej?