Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta ucierane, Ciasta z owocami

Ciasto dyniowe z jabłkami

September 15, 2016 , 128576 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto dyniowe z jabłkami o niezwykle wilgotnej i lekkiej konsystencji. Bardzo proste w wykonaniu i zdrowe. Ciasto to typowy ucieraniec z dużą ilością puree z dyni. Idealne do kubka gorącej herbaty w jesienne wieczory.

Jak przystało na ciasto ucierane składniki muszą być w podobnej temperaturze pokojowej, aby nie powstał zakalec. Ciasto miksuj tylko do połączenia składników (im dłużej miksujesz tym ciasto będzie miało cięższą konsystencję).

Jabłka w cieście dyniowym możesz zastąpić innymi owocami. Mogą być np. brzoskwinie, gruszki lub śliwki. Ciasto dyniowe możesz upiec bez dodatków, ale według mnie fajnie smakuje z lekko kwaśnym smakiem jabłek.

Ten przepis to szybki i prosty sposób na pyszne ciasto jesienne o pięknym i intensywnym kolorze.

Ciasto dyniowe z jabłkami to świetny sposób na wykorzystanie dyni w sezonie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z dynią.

ciasto dyniowe

CIASTO DYNIOWE Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g masła, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 200 g puree z dyni (TUTAJ znajdziesz przepis)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • szczypta cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

DODATKOWO:

  • 2-3 jabłka, średnie

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy stopniowo cukier, jajka, puree, cynamon oraz wanilię. Na koniec miksujemy razem z suchymi składnikami, tylko do połączenia. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Ciasto wykładamy do tortownicy. Jabłka obieramy i kroimy na ósemki. Układamy na cieście. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min do tzw. suchego patyczka.

ciasto dyniowe
ciasto dyniowe przepis
ciasto dyniowe
ciasto dyniowe

Komentarze

  • Reply Kinga September 9, 2019 at 13:41

    200 gram puree. Ile to bedzie? Szklanka?

    • Reply Ilovebake September 9, 2019 at 13:49

      Zależy od gęstości musu. Najlepiej zważyć przed dodaniem.

  • Reply Aneta October 12, 2018 at 17:15

    Czy jajka wbijamy całe? Nie ubijamy białek osobno?

  • Reply Barbara G. December 20, 2017 at 19:50

    Mam pytanie na juz- czy mozna zastąpić puree dynia utarta

  • Reply Gość October 20, 2017 at 19:32

    moje ciasto wyszło bardzo wilgotne czy powinno takie być?

  • Reply Martyna Z. September 16, 2017 at 16:29

    200g dyni to będzie mniej więcej cała szklanka czy więcej? :)

  • 1 2 3

    Leave a Reply