Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Serniki

Sernik dyniowy na spodzie oreo

September 20, 2016 , 31261 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Sernik dyniowy na spodzie oreo o przepysznym smaku i aromatycznym zapachu. Idealny w okresie jesiennym o pięknym pomarańczowym kolorze. Sernik o smaku dyni idealnie komponuje się ze słodkim i chrupkim spodem oreo tworząc słodki i delikatny wypiek.

Ciasteczka oreo lub inne podobne najlepiej zmielić w malakserze, ale możesz także posłużyć się wałkiem. Wkładasz całe ciasteczka razem z kremem do mocnego woreczka i kilka razy przejeżdżasz po nim wałkiem. Efekt jest niemal identyczny jak z malaksera. Ciastka oreo mielisz całe łącznie z kremem, podczas mielenia krem nadaje fajnej wilgotności i wbrew pozorom po zmieleniu nadal pozostają ciemne. Podpiekamy je w piekarniku, aby miały lepszy smak i dobrze się ze sobą połączyły.

Twaróg na ten sernik mielimy trzykrotnie, aby uzyskać lekką i delikatną konsystencję. Dodajemy do niego puree z dyni, ja użyłam do tego dyni hokkaido, który ma piękny kolor i jest szybka w przygotowaniu. Dostępna jest w większości sklepów. Podczas przygotowywania masy nie przesadzaj z miksowaniem, ponieważ sernik będzie napowietrzony i może opaść oraz popękać.

Sernik dyniowy jest przepyszny, aromatyczny i bardzo delikatny w konsystencji. Słodki o prawie niewyczuwalnym smaku dyni.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta z dynią.

sernik dyniowy

SERNIK DYNIOWY

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 300 g ciastek oreo, całych
  • 90 g masła, roztopionego

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 1/3 szklanki puree z dyni ( TUTAJ znajdziesz przepis)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu, płaska
  • 1/2 łyżeczki imbiru, mielonego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Tortownicę o śr. 24 dokładnie zabezpieczamy na zewnątrz, aby nie przedostała się do niej woda podczas pieczenia. W środku wykładamy papierem do pieczenia (jeśli używamy silikonowej nie jest to konieczne).
Ciasteczka oreo dokładnie mielimy. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy masę z ciastek do formy i pokrywamy dno oraz niewielką przestrzeń boków. Pieczemy w temp. 170 C przez około 5-10 min. Wyciągamy i studzimy.
Składniki na masę serową powinny być w tej samej temperaturze pokojowej. Miksujemy przez chwilę zmielony ser. Następnie dodajemy po jednym jajku, stopniowo puree z dyni, śmietanę, cukier, wanilię, przyprawy. Po dodaniu każdego składnika miksujemy tylko do połączenia. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i ponownie miksujemy. Masę wylewamy na podpieczony spód. Zabezpieczoną formę z masą wkładamy do większego naczynia napełnionego do 1/3 wysokości ciepłą wodą. Pieczemy w temp. 170 C przez 15 min, następnie zmniejszamy i pieczemy w temp. 120 C przez 1, 5 godz. Gotowy sernik powinien być ścięty, ale na środku lekko sprężysty. Wyjmujemy i zostawimy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki na min. całą noc.
Śmietanę łączymy z cukrem oraz wanilią. Smarujemy wierzch sernika (możemy dekoracyjnie oprószyć zmielonymi ciasteczkami oreo).

sernik dyniowy
sernik dyniowy
sernik dyniowy
sernik dyniowy
  
sernik dyniowy

Komentarze

  • Reply Bogna November 2, 2016 at 13:54

    Długo podchodziłam do tego sernika w końcu zrobiłam, wyszedł przepyszny, dokładnie taki jak na zdjęciu, polecam przepis, tylko trzeba mieć dobrej jakości ser

  • Reply pgv October 3, 2016 at 12:33

    Gratuluję pomysłowości, bo ja bym nie stworzyła takiego dzieła. Pewnie nawet bałabym się coś zrobić po swojemu w obawie o zmarnowanie produktów. Widzę, że panie poniżej zapytały o to, o co sama bym chciała zapytać, wiec wszystko jest już dla mnie jasne. Mam nadzieje, że wyjdzie mi coś przypominającego ten pierwowzór ;P

  • Reply Pati September 29, 2016 at 22:29

    Czy można go upiec bez wkładania do naczynia z wodą? :-)

    • Reply Ilovebake September 30, 2016 at 15:22

      Można, ale pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że sernik jest równy i mniej pęka :)

      • Reply Pati October 1, 2016 at 00:32

        Dziękuję za odpowiedź :-)

  • Reply mybettersite September 21, 2016 at 18:30

    Podoba mi się to, że ciasta można zrobić z czegoś, co z ciastem kompletnie się nie kojarzy. Sernik wygląda bajecznie. W życiu bym nie powiedział, że jest zrobiony na bazie dyni. Ciekaw jestem, czy pomysły same przychodzą do głowy, czy skądś się je czerpie i wzbogaca o własne koncepcje. Ja nie posiadam wyobraźni kulinarnej, łączę tylko to, co już poznam.

  • Reply Paulina September 20, 2016 at 10:20

    Czy można użyć sera gotowego, z wiaderek? Może któryś Pani polecić? Niestety nie mam maszynki do mielenia.

    • Reply Ilovebake September 20, 2016 at 11:09

      Polecam Ci twaróg sernikowy pilos, mlekovita hanusi (należy go lekko odsączyć z serwatki) :)

      • Reply Paulina September 20, 2016 at 14:18

        Dziękuję :)

    Leave a Reply