Znajdź swój przepis

Ciasto cynamonowe z jabłkami i orzechami

28 września, 2016

Jesienne ciasto cynamonowe z jabłkami, orzechami i przepysznym kremem śmietankowym z nutą kokosu. Treściwe, wilgotne z mnóstwem dodatków. Doskonałe na jesienne chłody do ciepłej herbaty.

Ciasto łączy dosyć ciężkie ciasto o intensywnym smaku i aromacie z cudownym kremem o leciutkiej konsystencji. Przepyszny kontrast smaków i konsystencji.

Do ciasta dodałam mieszankę orzechów włoskich, migdałów oraz laskowych. Jabłka o kwaśnym smaku pokroiłam w niedużą kosteczkę. Zamiennie zamiast jabłek możesz dodać np. pokrojonego na kawałeczki ananasa, który fajnie podkreśli smak wiórków kokosowych.

Ciasto cynamonowe wykonasz w kilka chwil, przepis jest bardzo prosty i nie sprawia problemów.

Słodkie, aromatycznie z mnóstwem dodatków i pysznym kremem śmietankowym. Polecam wypróbować w jesienne wieczory.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto cynamonowe z jabłkami

CIASTO CYNAMONOWE Z JABŁKAMI I ORZECHAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1 szklanka orzechów np. laskowych, włoskich, migdałów
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 jabłka

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka śmietankowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem oraz cynamonem. Orzechy drobno siekamy. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.
Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Powoli wlewamy olej cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera do minimum do dodajemy stopniowo suche składniki. Na koniec łączymy za pomocą dużej łyżki z orzechami i jabłkami. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę oraz serek razem miksujemy, aż uzyskamy gęstą masę. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i ponownie miksujemy. Krem wykładamy na wierzch ciasta i oprószamy je wiórkami kokosowymi.

ciasto cynamonowe ciasto cynamonowe ciasto cynamonowe ciasto cynamonowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Hej dziewczyny! uwielbiam piec… szczególnie eksperymentować ze słodkościami. Kto mógłby podpowiedzieć mi jaka marka + typ piekarnika sprawdzi się najlepiej. Pozdrawiam Jagodzianka :D

  2. Uwielbiam tego typu ciasta <3 Łatwe w przygotowaniu i doskonały efekt. Szczególnie dobrze się sprawdzają na jesienno-zimowe wieczory do kawki ;)

  3. Ciasto wygląda prosto i niepozornie, ale zapewne po zasmakowaniu czeka na nas niespodzianka smakowa. Cynamon jest charakterystycznym składnikiem, więc można się pogrążyć w tej przyjemności. Myślę, że nie ma jak go zepsuć pod względem złego przygotowania, w sam raz dla mniej doświadczonych cukierników :)
    Zobaczymy, czy stanie się to ciasto moim ulubionym :)

  4. Hej!
    Mam dwa pytania – nie mam maki tortowej i musze dodac zwykla – jak sie to odbije na ciescie?
    Serek smietankowy to jaki? Moze byc Philadelphia? Mascarpone?
    Dzieki!
    Anita

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x