Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto biała dama

October 5, 2016 , 163290 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Lekkie ciasto biała dama z delikatnym kremem serowo-śmietankowym, słodką posypką kokosową oraz brzoskwiniami.  Bazą jest puszysty i słodki biszkopt nasączony syropem brzoskwiniowym. Przepyszne, leciutkie ciasto, które przygotujesz bez większych problemów.

Biszkopt przekładamy kremem serowo-śmietankowym, który dodatkowo wzbogacamy pokrojonymi na kawałeczki brzoskwiniami z puszki. Owoce fajnie podkręcają smak i ożywiają przez co jest bardziej wyrazisty.

Słodka posypka kokosowa dodatkowo nadaje cudownego zapachu i smaku.

Przepis na ciasto biała dama możesz wykonać w wersji tortu. Pieczesz w okrągłej tortownicy i dekorujesz według własnego uznania. Sprawdzi się na przeróżne rodzinne okazje.  Ciasto jest delikatne w smaku i nie przesłodzone.

Polecam ten przepis kiedy szukasz czegoś o neutralnym smaku bez szaleństw i udziwnień.

Proste i klasyczne ciasto w niektórych sytuacjach to najlepszy pomysł na deser.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto biała dama

CIASTO BIAŁA DAMA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń ( z puszki)
  • 1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA KREM SEROWO-ŚMIETANKOWY:

  • 300 g serka śmietankowego (może być z wiaderka)
  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ KOKOSOWĄ:

  • 100 g masła lub margaryny
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru

DODATKOWO:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie, duża

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na kawałeczki (syropu nie wylewamy będzie potrzebny do ponczu). Składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.
Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli cukier i chwilę miksujemy, aż masa stanie się gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Bardzo delikatnie łączymy suche składniki w kilku porcjach dużą łyżką najlepiej drewnianą. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu upuszczamy gorącą formę z ciastem na zabezpieczoną podłogę z wysokości około 30 cm. W ten sposób biszkopt nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na dwie części. Jeden blat nasączamy ponczem.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Serek i kremówkę miksujemy razem, aż do powstania gęstej masy. Na koniec łączymy z przesianym cukrem pudrem oraz żelatyną. Niewielką ilość kremu wykładamy na biszkopt, układamy pokrojone brzoskwinie, przykrywamy kolejną porcją kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i nasączamy. Wykładamy ostatnią część kremu.
Masło roztapiamy razem z cukrem i dodajemy wiórki. Smażymy na średnik ogniu, aż zaczną się rumienić. Lekko studzimy i przekładamy na ciasto. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na min. kilka godzin.

ciasto biała dama
ciasto biała dama
ciasto biała dama

Komentarze

  • Reply Wienia October 23, 2019 at 17:32

    Mam pytanie- czy to ciasto mozna zamrozic , poniewaz chcialabym zrobic je tydzien wczesniej przed „impreza” ?

    • Reply aneta October 24, 2019 at 14:09

      można :)

  • Reply Katarzyna M. March 22, 2019 at 17:21

    Mam podobny przepis tyle, ze zamiast zelatyny w masie serowej jest galaretka cytrynowa. Jak Pani mysli, bedzie ok? Jakos nie mam szczescia do zwyklej zelatyny, zawsze cos idzie nie tak…

    • Reply Ilovebake March 22, 2019 at 20:45

      Mozna jak najbardziej zamienić :)

    1 2

    Leave a Reply