Znajdź swój przepis

Ciastka słoneczka (aspirynki)

27 października, 2016

Ciastka słoneczka (aspirynki) od kiedy ich spróbowałam stały się moimi ulubionymi domowymi ciasteczkami. Słodziutkie, kruche z pyszną marmoladą pomiędzy. Całość obtaczamy w workach kokosowych, które dodatkową podkręcają ich smak. Chociaż wymagają trochę pracy warto je upiec od razu z podwójnej ilości, ponieważ błyskawicznie znikają.

Ciasteczka są bardzo kruche wręcz rozpływają się w ustach ze słodką czapeczką wykonaną na bazie białek i cukru. Kruche ciasto można wykonać wcześniej i przechowywać do tygodnia w lodówce lub zamrozić wtedy jeszcze dłużej mogą leżeć.

Do przełożenia możesz użyć ulubionej marmolady, najlepiej gęstej. Dobry będzie również krem czekoladowy, krem budyniowy lub inne smarowidło, które lubisz. Jedyna uwaga, aby było zwarte i gęste w konsystencji inaczej będzie uciekać z ciasteczek.

Ciastka słoneczka (aspirynki) to świetna alternatywa dla kupowanych ciasteczek, które mogą zawierać różne składniki o nieznanym pochodzeniu tzw. „E”. Przepyszne, domowe i co najważniejsze smakiem przewyższają te gotowe. Doskonałe na deser lub do herbaty.

TUTAJ  znajdziesz inne moje przepisy na ciasteczka.

aspirynki

CIASTKA SŁONECZKA (ASPIRYNKI)

SKŁADNIKI NA CIASTKA:

  • 200 g mąki tortowej
  • 120 g masła lub margaryny, zimnej
  • 200 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

SKŁADNIKI NA WIERZCH:

  • 2 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

DODATKOWO:

  • wiórki kokosowe do obtoczenia
  • ulubiona marmolada do przełożenia lub krem

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy jajko, żółtka oraz śmietanę i szybko wyrabiamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 4-5 mm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wykrawamy małe krążki o średnicy 3 cm. Białka miksujemy z cukrem oraz sokiem. Smaruje wierzch ciasteczek najlepiej silikonowym pędzelkiem. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min. Ostudzone ciastka przekładamy ulubioną marmoladą, smarujemy lekko boki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.

aspirynki aspirynki aspirynki aspirynki

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy ciasteczka można upiec tydzien przed a przekładać marmolada dzien przed podaniem ?

    1. Tydzień to trochę za długo, ale tak na 3 dni wcześniej będzie ok :)

  2. Czy z białka, cukru i soku zrobić lukier czy tylko zmiksować do połączenia składników? Ile ciasteczek wychodzi z tej porcji?

    1. aneta Autor says:

      Tylko zmiksować. Dokładnie nie pamiętam, ale chyba taki duży talerz ciasteczek.

  3. Jaka ilość ciasteczek wychodzi z jednej porcji?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x