Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Desery, Inne

Nutella z kaszy jaglanej

Listopad 25, 2016 , 17433 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Domowa nutella z kaszy jaglanej, czyli zdrowsza wersja znanego kremu czekoladowego. Pyszny czekoladowy smak z aromatem podprażonych orzechów laskowych. Doskonały krem na kanapki, naleśników, placuszków lub jako deser.

Kasza jaglana znana przede wszystkim z właściwości zasadotwórczych, przeciwzapalnych, rozgrzewających. Nie zawiera glutenu przez co polecana jest dla osób z nietolerancjami pokarmowymi.

Kasza jaglana może mieć gorzki posmak, jeśli ugotuje się ją w zły sposób. Znam na to dwa patenty: kaszę należy wypłukać w zimnej i następnie w ciepłej wodzie. Drugi sposób to podprażenie jej na suchej patelni lub rondelku następnie zalanie wrzątkiem. Do kaszy zawsze dodajemy odrobinę oleju lub oliwy będzie delikatniejsza w smaku. Gotujemy 12-15 min, następnie zostawiamy pod przykryciem 15 min, aby „doszła” do odpowiedniej miękkości.

Nutellę z kaszy jaglanej możesz wykonać tylko na gorzkiej czekoladzie lub dodać 50 g gorzkiej i 50 mlecznej. W zależności jak bardzo lubisz słodkie kremy.

Składniki należy dobrze zmiksować z kaszą, aby uzyskać jednolitą i gładką konsystencję.

Nutella z kaszy jaglanej to przepyszny sposób na przemycanie cennych składników w diecie dzieci, doskonała na zdrowe i smaczne śniadanie. Nadaje się do nadziewania naleśników zamiast słodkiego dżemu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z kaszą jaglaną.

nutella z kaszy jaglanej

DOMOWA NUTELLA Z KASZY JAGLANEJ

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 200 g kaszy jaglanej, suchej
  • 500 ml wody, gorącej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g orzechów laskowych
  • 3 łyżki cukru brązowego (zamiennie ksylitolu, syropu z agawy)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • odrobina oliwy
  • 2-3 łyżki mleka krowiego, roślinnego, migdałowego (opcjonalnie)

Orzechy prażymy na suchej patelni. Następnie zawijamy w ręcznik papierowy i pocieramy, aż odpadnie skórka. Dokładnie mielimy. Kaszę prażymy w rondelku przez 2 minuty, następnie wlewamy gorącą wodę oraz oliwę i gotujemy na niewielkim ogniu przez 12-15 min (nie mieszamy). Po tym czasie zostawiamy pod przykryciem na 15 min, następnie zostawiamy do wystudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do rondelka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia, układamy miseczkę żaroodporną z połamaną czekoladą i lekko mieszając roztapiamy). Ostudzoną kaszę miksujemy razem z pozostałymi składnikami. Zbyt gęstą masę możemy lekko rozrzedzić mlekiem. Przechowujemy w lodówce.

nutella z kaszy jaglanej
nutella z kaszy jaglanej
nutella z kaszy jaglanej
nutella z kaszy jaglanej

Komentarze

  • Odpowiedz Aśka E. Listopad 30, 2016 at 09:05

    Czy proporcja mleka na pewno jest podana prawidłowo? moja nutella wyszła tak gęsta że nie mogłam jej zmiksować blenderem, który ciągle się grzał. Dolewałam więc dużo większe ilości niz podane 2-3 łyżki

    • Odpowiedz Ilovebake Listopad 30, 2016 at 14:27

      W dużym stopniu zależy konsystencja od suchości kaszy. Dodaj więcej mleka i powinno być ok :)

    Dodaj komentarz