Znajdź swój przepis

Makowiec zakręcony – przepis krok po kroku

5 grudnia, 2016

Makowiec zakręcony to ciekawy i troszkę inny pomysł na te tradycyjne ciasto świąteczne. Wykonanie jest proste a efekt jest niesamowity, przypominający ciasto zebra. Smakiem makowiec nie odbiera od tego przygotowanego w tradycyjny sposób.

Makowiec wykonujemy na bazie ciasta drożdżowe dokładnie jak w tradycyjnym przepisie. Masę makową najlepiej przygotować samodzielnie. Jeśli nie masz maszynki do mielenia wykorzystaj już gotowy mak zmielony. Domowa masa makowa jest o wiele smaczniejsza i bardziej aromatyczna niż gotowa.

Rozwałkowany placek drożdżowy smarujemy masa makową i wykrawamy paski ciasta. Jeden pasek zwijamy w rulonik, następnie owijamy go kolejnymi paskami. W ten sposób tworzy nam się po przekrojeniu wzór zebry.

Makowiec jak każde ciasto drożdżowe najlepiej wykonać w dniu kiedy chcesz podawać je na stół. Ciasto drożdżowe i masę makową możesz wykonać dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Natomiast formowanie ciasta i pieczeniu w dniu świątecznym. Zajmie Ci to kilka chwil i nie napracujesz się przy tym.

Makowiec zakręcony to doskonały pomysł dla osób, które uwielbiają eksperymenty w kuchni i niestandardowe rozwiązania. Pięknie się prezentuje i po przekrojeniu na pewno zaskoczy gości lub domowników. Smak jest cudowny, aromatyczny z mnóstwem bakalii i wilgotnym ciastem drożdżowym. Świetny pomysł na Boże Narodzenie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na makowce i ciasta z makiem.

makowiec przepis

MAKOWIEC ZAKRĘCONY

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 500 g mąki tortowej
  • 50 g drożdży świeżych lub 25 g drożdży suchych
  • 80 g cukru
  • 250 ml mleka, ciepłego
  • 2 żółtka
  • 100 g masła, roztopionego
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny

SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:

  • 250 g suchego maku (może być już zmielony)
  • 70 g cukru
  • 1 1/2 łyżki miodu
  • 100 g bakalii np. rodzynek, orzechów, skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub esencji
  • szczypta cynamonu
  • 1 białko
  • 1 łyżka masła, roztopionego

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ciepłej wody

Mak zalewamy wrzącą wodę lekko ponad poziom. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Odsączamy z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Używając maku zmielone wystarczy zalać go lekko wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Dodajemy pozostałe składniki. Białko ubijamy i dodajemy do masy.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier oraz sól. Wsypujemy drożdże suche (ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn). Wlewamy ciepłe mleko, żółtka i mieszamy. Zaczynamy wyrabiać ciasto wlewając co chwilę roztopione masło, na koniec dodajemy skórkę z cytryny. Wyrabiamy około 10 min. Gotowe ciasto wkładamy do miski, owijamy folią spożywczą i zostawiamy na około 1-1,5 godz do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto wykładamy na dobrze podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na prostokąt o wym. 30-45 cm. Smarujemy białkiem i wykładamy masę makową. Wzdłuż krótszego boku wycinamy paski o szerokości około 5 cm.
Formę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Jeden pasek zwijamy w rulonik i układamy na środku tortownicy. Następnie Owijamy drugim paskiem i tak do wykorzystania wszystkich. Gotowe ciasto Przykrywamy folią i zostawiamy na 15-20 min. do napuszenia. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. do zarumienienia wierzchu ciasta. Gotowe wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Wyjmujemy z formy i polewamy dekoracyjnie lukrem (mieszamy wszystkie składniki na gęsty lukier).

makowiec przepis makowiec przepis makowiec przepis makowiec przepis makowiec przepis makowiec przepis

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ile tego cukru do masy? 11/2 czyli :D ?
    2 łyzki?

    1. 1 i 1/2 miodu oraz 70 g cukru :)

  2. Karolina says:

    A jak zrobić zaczyna że świeżych drożdży

    1. aneta Autor says:

      Troszkę mleka ciepłego, drożdże, cukier i mąka. Konsystencja powinna być jak kwaśne śmietany. Przykrywamy na 15 do wyrośnięcia

  3. ę za duży wyrósł inie był taki ładny ale za to jaki smaczny says:

    Jest super

  4. ę za duży wyrósł inie był taki ładny ale za to jaki smaczny says:

    Robiłam bardzo smaczny polecam tylko mnie troszkę za dużo wyrósł ale za to jaki smaczny

  5. A jeśli masa makowa gotowa z puszki to ile dodać?

    1. Ilovebake says:

      Jedna duża puszka powinna wystarczyć. Jeśli jest zbyt wodnista odsącz z nadmiaru płynu :)

  6. właśnie go robię i zobaczyłam ze w składnikach na ciasto napisane jest 2 żółtka. A w sposobie wykonania: „Dodajemy jajko i żółtko” Więc co w końcu? ;) Osobiście dodałam jajko i żółtko. Oby wyszło :)

    1. Ilovebake says:

      Chodzilo o zoltka to moj blad :) ale i tak wyjdzie nie jest to skladnik, ktory zniszczy ciasto :)

    2. Wyszło cudne. Wszyscy się nim zachwycają.! Polecam,:)

  7. Drożdży świeżych należy dodać 50g?

    1. Ilovebake says:

      Dokładnie :)

  8. wygląda świetnie!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x