Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Pierniczki, pierniki

Piernik śliwkowy

December 7, 2016 , 48789 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Wspaniały piernik śliwkowy o wilgotnej konsystencji z dodatkiem powideł śliwkowych i suszonych śliwek. Aromatyczny, lekki i cudowny w smaku. Jeden z lepszych pierników jakie jadłam. Doskonały w święta Bożego Narodzenia.

Z piernikiem poradzą sobie osoby początkujące w kuchni. Przepis nie jest skomplikowany i nie wymaga dużej ilości czasu.

Składniki na piernik podgrzewamy ze sobą, ale bardzo ważne nie wolno doprowadzić do wrzenia. Wystarczy podgrzewać do momentu rozpuszczenia cukru. Wszystkie aromaty się ze sobą połączą i dadzą cudowny zapach świąteczny.

Piernik możesz wykonać nawet kilka dni wcześniej i przechowywać owinięty folią w lodówce. Długo zachowuje świeżość, wilgotność i wręcz następnego dnia jeszcze zyskuje na smaku.

Polewę wykonałam na bazie gorzkiej czekolady i udekorowałam suszonymi śliwkami. Gorzka czekolada dodatkowo podbija smak piernika i wydobywa aromaty.

Piernik śliwkowy w tym roku to mój świąteczny hit. Delikatna i puszysta konsystencja sprawia, że spokojnie można zjeść nawet kilka kawałków tego piernika. Gorąco polecam w te święta.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki i pierniczki.

piernik ze sliwkami

PIERNIK ŚLIWKOWY

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka, temp. pokojowa
  • 3 łyżki miodu
  • 120 g masła lub margaryny
  • 3 łyżeczki domowej lub gotowej przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 100 g suszonych śliwek

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z sodą. W rondelku rozpuszczamy masło razem z mlekiem, cukrem, miodem, kakao, przyprawą do piernika, cynamonem i kawą (nie dopuszczamy do wrzenia). Zostawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy powidła, żółtka, pokrojone na kawałeczki suszone śliwki oraz mąkę i miksujemy do połączenia. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Delikatnie mieszamy razem z ciastem. Keksówkę o wym. 12×25 lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 1 godz. do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki gorzkiej czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewamy ciasto i możemy udekorować suszonymi śliwkami.

piernik
piernik
piernik
piernik
piernik

Komentarze

  • Reply Magda M. December 21, 2016 at 23:35

    Piernik wyszedł bardzo dobry, ja dodałam więcej kawy i całą przyprawę do piernika i wyszedł troszkę mało słodki, ale przełożyłam go kremem grysikowym i wszystkim smakował :) bardzo dziękuję za przepis :)

  • Reply Nika December 16, 2016 at 16:43

    Czy mogę zrobić na gotowej mące bezglutenowej? Wyrośnie?

    • Reply Ilovebake December 16, 2016 at 19:09

      Jeśli nie będzie zbyt ciężka to powinna wyrosnąć :)

  • Reply Małgosia December 13, 2016 at 22:01

    Świetny przepis :) Dzisiaj go upiekłam i rewelacja. Wszyscy domownicy cmokali z zachwytu. Bardzo dziękuję :)

  • Reply Asia December 11, 2016 at 11:21

    Przepyszny jest ten piernik. Często korzystam z Pani przepisów i zawsze jestem zadowolona z wypieków :) dzięki za pomysły i inspiracje

    • Reply Ilovebake December 11, 2016 at 19:00

      I ja dziękuję za korzystanie :) Pozdrawiam

  • Reply Karolina December 7, 2016 at 23:13

    Czy zamiast suszonych śliwek można dodać żurawinę? Będzie pasować?

    • Reply Ilovebake December 8, 2016 at 09:06

      Nie zmieniałabym śliwek na żurawinę w tym przepisie.

    Leave a Reply