Piernik śliwkowy


Wspaniały piernik śliwkowy o wilgotnej konsystencji z dodatkiem powideł śliwkowych i suszonych śliwek. Aromatyczny, lekki i cudowny w smaku. Jeden z lepszych pierników jakie jadłam. Doskonały w święta Bożego Narodzenia.

Z piernikiem poradzą sobie osoby początkujące w kuchni. Przepis nie jest skomplikowany i nie wymaga dużej ilości czasu.

Składniki na piernik podgrzewamy ze sobą, ale bardzo ważne nie wolno doprowadzić do wrzenia. Wystarczy podgrzewać do momentu rozpuszczenia cukru. Wszystkie aromaty się ze sobą połączą i dadzą cudowny zapach świąteczny.

Piernik możesz wykonać nawet kilka dni wcześniej i przechowywać owinięty folią w lodówce. Długo zachowuje świeżość, wilgotność i wręcz następnego dnia jeszcze zyskuje na smaku.

Polewę wykonałam na bazie gorzkiej czekolady i udekorowałam suszonymi śliwkami. Gorzka czekolada dodatkowo podbija smak piernika i wydobywa aromaty.

Piernik śliwkowy w tym roku to mój świąteczny hit. Delikatna i puszysta konsystencja sprawia, że spokojnie można zjeść nawet kilka kawałków tego piernika. Gorąco polecam w te święta.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki i pierniczki.

piernik ze sliwkami

PIERNIK ŚLIWKOWY

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka, temp. pokojowa
  • 3 łyżki miodu
  • 120 g masła lub margaryny
  • 3 łyżeczki domowej lub gotowej przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 100 g suszonych śliwek

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z sodą. W rondelku rozpuszczamy masło razem z mlekiem, cukrem, miodem, kakao, przyprawą do piernika, cynamonem i kawą (nie dopuszczamy do wrzenia). Zostawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy powidła, żółtka, pokrojone na kawałeczki suszone śliwki oraz mąkę i miksujemy do połączenia. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Delikatnie mieszamy razem z ciastem. Keksówkę o wym. 12×25 lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 1 godz. do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki gorzkiej czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewamy ciasto i możemy udekorować suszonymi śliwkami.

piernik
piernik
piernik
piernik
piernik

wydrukuj teraz