Znajdź swój przepis

Ciastka z masłem orzechowym

8 lutego, 2017

Najlepszy przepis na ciastka z masłem orzechowym jakie wypiekałam. Kruche, słodkie o mocno orzechowym smaku. Do ciasteczek możesz dodać posiekane orzeszki zimne, aby wzbogacić ich smak. Ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku nawet miesiąc.

Ciasteczka z masłem orzechowym możesz wykonać z domową wersją masła lub użyć gotowej gładkiej lub z kawałeczkami orzeszków. Dzięki dużej ilości masła orzechowego ciasteczka mają intensywny smak orzechowy i nie są suche. Cudownie pachną podczas pieczenia.

Konsystencja jest chrupiącą, ale zarazem są lekko wilgotne w środku. Cukier trzcinowy możesz zastąpić np. ksylitolem lub użyć zwykłego.

Idealne do szklanki mleka, herbaty lub filiżanki kawy.

Przepis na te ciasteczka zaczerpnęłam od Marthy Stewart.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na kruche ciasteczka.

ciasteczka orzechowe

CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

SKŁADNIKI NA CIASTKA

ILOŚĆ: 2 blaszki ciastek

  • 1 1/2 szklanki masła orzechowe (z orzeszkami lub bez)
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 110 g masła, temp. pokojowa
  • 1 jajko, duże
  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasteczka powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Masło orzechowe miksujemy razem z cukrem oraz masłem na jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy jajko i miksujemy do połączenia. Wsypujemy suche składniki i ponownie miksujemy tylko do połączenia. Za pomocą małej łyżeczki do herbaty nabieramy ciasto, które w dłoniach formujemy w małe kuleczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dosyć sporych odstępach od siebie. Widelcem spłaszczamy je na około 1 cm wysokości tworząc kratkę na wierzchu ciasteczka. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-22 min, aż się zarumienią. Studzimy na kratce przez około 10-15 min i przekładamy do szczelnego pojemniczka, w którym mogą leżeć nawet około 1 miesiąca.

ciasteczka orzechowe ciasteczka orzechowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. A można zjeść je na drugi dzień po upieczeniu?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

    1. Ilovebake says:

      Dziękuję :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x