Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia

Ciasto kinder country

February 27, 2017 , 117279 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto kinder country nawiązuje do znanego batonika i muszę przyznać, że jest nie mniej smaczne od oryginału. Warstwy czekoladowe są przepyszne z chrupkami, które wzbogacają smak. Ciasto wygląda bardzo ciekawie i jest naprawdę warte spróbowania.

Jedna z czytelniczek zadała mi pytanie czy chrupki w cieście u mnie również są “gumiaste”. Według mnie problem leży w tym, iż pszenica preparowana po jakimś czasie zaczyna chłonąć wilgoć z ciasta i zaczyna tracić swoją chrupkość. Jedyną radę jest podawanie ciasta po jakieś godzinie chłodzenia, wtedy chrupki nie zdążą wchłonąć tyle wilgoci.

Ciasto jest słodkie, kremowe z mnóstwem czekolady. Do ciemnej masy dodałam pół na pół mleczną oraz gorzką, ale jeśli lubisz mocno słodkie ciasta dodaj tylko mleczną.

Ciasto kinder country jest idealne dla dzieci, które uwielbiają słodkie ciasta. Doskonałe na przeróżne imprezy. Wykonanie jest bardzo proste i szybkie, a efekt jest świetny. Z przepisem poradzą sobie nie tylko osoby, które dobrze czują się w kuchni, ale również z małym doświadczeniem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

kinder country

CIASTO KINDER COUNTRY

SKŁADNIKI NA JASNĄ WARSTWĘ:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g białej czekolady
  • ok. 80 g chrupek typu kangus

SKŁADNIKI NA CIEMNĄ WARSTWĘ:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g czarnej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO:

  • 2 paczki herbatników maślanych
  • 2 łyżeczki żelatyny, płaskie
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • ok. 30-40 g chrupek typu kangus

Tortownicę o wym. 24-26 cm wykładamy herbatnikami. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Białą czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną, następnie zostawiamy do przestygnięcia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę pod koniec miksowania wlewamy stopniowo połowę żelatynę. Następnie delikatnie dodajemy czekoladę oraz chrupki, mieszamy do połączenia. Wykładamy na herbatniki, następnie układamy drugą warstwę herbatników. Wkładamy do lodówki.
Mleczną i czarną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie wlewamy pozostałą żelatynę. Masę delikatnie łączymy z roztopioną i ostudzoną czekoladą. Przekładamy na herbatniki i wykładamy resztę chrupek na wierzch ciasta. Chłodzimy przez całą noc.

kinder country
kinder country
kinder country
kinder country
kinder country

Komentarze

  • Reply Mrs.E. February 3, 2020 at 18:31

    Witam,
    Mam pytanko , czym zastąpić te chrupki żeby powstała wersja bezglutenu? Skoro ryz nie jest słodki to jaka inna opcja. Dziękuje za wszystkie pomysły.

    • Reply aneta February 6, 2020 at 11:56

      Może jakieś chrupki bezglutenowe, nie do końca wiem bo nie stosuje takiej diety.

  • Reply Natalia January 23, 2019 at 08:51

    A gdyby podprażyć ryż preparowany czy Kangusy to może tak szybko by nie zmiękły? Właśnie tej gumowatości trochę się boję. Wszystkie dotąd wypróbowane przepisy były bardzo udane. Jak długo pozostają chrupiące? Pozdrawiam serdecznie ????

    • Reply Ilovebake January 23, 2019 at 18:38

      Rzeczywiście z czasem robią się dosyć miękkie i gumowate. Wypróbować rzeczywiście możesz podprażenie :)

  • Reply Justyna December 11, 2018 at 07:18

    Czy może być ryż preparowany zamiast ciastek typu Kangus?

    • Reply Ilovebake December 11, 2018 at 08:10

      Ryż preparowany nie jest słodki i ciasto może wyjść mało słodkie.

  • Reply Agnieszkaa July 29, 2017 at 19:48

    Wystarczy godzina na chłodzenie jak u góry w opisie? Czy lepiej całą noc?

    • Reply Ilovebake July 31, 2017 at 09:36

      Najlepiej całą noc :)

  • Reply marlena February 27, 2017 at 14:45

    Ciacho na wypasie:))

  • Leave a Reply