Znajdź swój przepis

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami

31 marca, 2017

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami zatopionymi w pysznym kremie śmietankowym. Wiosenny hit, który urzeka swoim wyglądem i zniewala smakiem.

Mocno słodka beza z chrupiącą skórką i piankowym wnętrzem. Krem budyniowy na bazie budyniu Winiary do ciast i kremów wzbogacony żółtkiem i połączony z masłem. Przeciwwagą dla lekkości bezy. Do tego kolejna warstwa bezy i lekki jak chmurka krem śmietankowy. Całość udekorowana świeżymi owocami. U mnie truskawki i kiwi dla wzmocnienia smaku i kontrastu. Tort bezowy dzięki nim nie jest mdły, a warstwy mają urozmaicony smak.

Blaty bezowe możesz upiec dzień wcześniej i zostawić w zamkniętym piekarniku, aby nie chłonęły wilgoci z otoczenia. Krem i owoce nakładasz w kolejnym dniu.

Tort bezowy nie lubi zbyt długiego przetrzymywania i najlepiej podawać go zaraz po dodaniu kremów. Beza pod wpływem wilgotnym składników zaczyna mięknąć i staje się gąbczasta, dlatego nie czekaj z jego podaniem.

Tort bezowy z kremem budyniowym to doskonały deser w okresie letnim i wiosennym. Lekki, ale wystarczy zjeść jeden solidny kawałek, aby poczuć jego słodycz.

Owoce możesz dowolnie zmieniać kierując się swoimi upodobaniami, ale szczególnie polecam te o wyrazistym i nawet lekko kwaśnym smaku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta i torty bezowe.

tort bezowy z owocami

TORT BEZOWY Z KREMEM BUDYNIOWYM I OWOCAMI

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 240 g białek (ok. 6 dużych białek)
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 budyń do ciast i kremów Winiary, waniliowy
  • 1 żółtko
  • 200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • owoce np. truskawki i kiwi

* żelatynę do kremu możesz zastąpić serkiem mascarpone (dodaj ok. 150 g)

Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy powoli cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i wlewamy sok z cytryny. Chwilę miksujemy i dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Miksujemy tylko do połączenia.
Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy około 22 cm (można obrysować talerz). Wykładamy po połowie bezę. Jedną część formujemy bardziej płasko, natomiast drugą nieco wyższą wyciągając do góry boki za pomocą łyżki.
Piekarnik nagrzewamy do 150 C z termoobiegiem i wkładamy oba blaty bezowe. Od razu zmniejszamy temp. do 110 C z termoobiegiem i pieczemy przez minimum 1,5 godz. Po upieczeniu bezę możemy zostawić w piekarniku lub lekko uchylić drzwiczki i zostawić do wystudzenia.
400 ml mleka podgrzewamy razem z cukrami. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz żółtko. Cały czas mieszając dodajemy powoli mieszaninę. Gotujemy, aż do zgęstnienia masy. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na tzw. puch, następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń, aż do wykorzystania całego.
Niższy blat bezowy za pomocą łopatki odrywamy od papieru. Przekładamy na talerz lub paterę i wykładamy krem budyniowy. Podobnie postępujemy z drugim blatem i układamy go na kremie.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy na górę bezy. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami np. truskawkami i kiwi.

tort bezowy z kremem budyniowym-2 tort bezowy z owocami tort bezowy z owocami

Advertisement

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Imponująca beza! :)

  2. Wygląda smakowicie:) niestety upieczenie bezy w moim przypadku graniczy z cudem, nigdy nie wychodzi:(

    1. Ilovebake says:

      Poza tym, że trzeba przestrzegać kilku zasad to naprawdę prosty tort :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x