Znajdź swój przepis

Słonecznikowiec

3 kwietnia, 2017

Przepyszne ciasto słonecznikowiec z kremem na bazie kajmaku, kremówki i podprażonych ziaren słonecznika. Całość przeplatana biszkoptem kakaowym i polana polewą z gorzką czekoladą. Rewelacyjne, proste i cudowne w smaku ciasto przekładane.

Ziarna słonecznika prażymy, aby był chrupiący i dał się łatwo pokroić lub zmielić. Dodajemy go do kremu, który jest bardzo słodki o smaku masy krówkowej. Krem dzięki temu zyskuje nowy smak i do tego gdzieniegdzie chrupie.

Fajny kontrast dla słodkiego ciasta daje polewa wykonana na bazie gorzkiej czekolady. Mocny i dosyć gorzki smak przełamuje słodycz ciasta.

Wierzch ciasta zamiast podprażonych orzechów możesz udekorować ziarnami słonecznika.

Słonecznikowiec to bardzo proste ciasto i niesamowicie pyszne. Idealne dla osób, które uwielbiają lekkie ciasta z kremem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto słonecznikowiec

SŁONECZNIKOWIEC

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g masy kajmakowej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA PRAŻONY SŁONECZNIK:

  • 200 g ziaren słonecznika
  • 2 łyżki mleka
  • 40 g masła
  • 1/2 szklanki cukru

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 70 ml śmietanki kremówki 30%
  • 70 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • orzechy laskowe, podprażone (opcjonalnie)

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę przesiewamy razem z kakao i dodajemy w kilku niedużych porcjach do masy. Mieszamy bardzo delikatnie za pomocą dużej łyżki. np. drewnianej lub szpatułki. Formę o wym. 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C na około 40-45 min. Po wyjęciu z piekarnika formę z biszkoptem rzucamy na zabezpieczoną podłogę z wysokości około 30 cm. W ten sposób biszkopt nam nie powinien opaść. Zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części.
Ziarna słonecznika przekładamy na patelnie razem z mlekiem, masłem oraz cukrem. Prażymy przez 10-15 min na niedużym ogniu (nie wolno dopuścić, aby słonecznik zbyt mocno się przypiekł, ponieważ będzie gorzki). Studzimy i drobno siekamy lub mielimy w malakserze.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywna masę, następnie dodajemy po łyżce masę kajmakową. Cały czas miksując wlewamy powoli żelatynę oraz na koniec dodajemy zmielony słonecznik. Masę wykładamy na blat biszkoptowy i przykrywamy drugim.
Kremówkę podgrzewamy dosyć mocno, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Gotową polewę wykładamy na wierzch ciasta, oprószamy podprażonymi orzechami.

ciasto słonecznikowiec ciasto słonecznikowiec ciasto słonecznikowiec ciasto słonecznikowiec ciasto słonecznikowiec

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Jeszcze nigdy nie udało mi sie zrobić lepszego biszkoptu jak z tego przepisu – jest bardzo mięciutki i ładnie wyrasta :)
    Ja czasami dodaję cienką warstwę kwaśnego dżemu, żeby przełamać smak słodkiego kremu.
    Ogólnie bardzo lubię ten przepis i ciasto zawsze robi furorę, jak mam gości :)

  2. Czy masa kajmakowa powinna być również schłodzona jak kremówka ?? :)
    Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      nie :)

  3. Czy podprażamy sam słonecznik na patelni czy dajemy mleko słonecznik masło i cukier razem wszystko na patelnię ?

    1. mozna podprazyc :)

  4. Da się jakoś uratować zważoną masę?

  5. Czy do biszkoptu nie był dodawany proszek do pieczenia? w przepisie nie ma … pytam, bo chciałam się upewnić:)

    1. Ja nie dodawałam, ponieważ nie było potrzeby biszkopt ładnie wyrósł bez niego :) Natomiast bez proszku bardzo delikatnie łączymy składniki z białkami bo one są podstawą wyrośniętego biszkoptu:)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x