Znajdź swój przepis

Sernik rosyjski

16 maja, 2017

Sernik rosyjski o niesamowicie lekkiej konsystencji i orzechowym spodzie. Przepyszny, delikatny i bardzo puszysty ze słodkim lukrem i podprażonymi płatkami migdałowymi. Przepis wyszukałam w internecie i od razu przypadł mi do gustu.

Sernik ma niezwykle delikatną konsystencję dzięki dodaniu na koniec ubitej kremówki oraz białek. Spód jest bardzo aromatyczny o mocno orzechowym smaku.

Sernik rosyjski może być idealnym deser na przeróżne uroczystości, ale także sprawdzi się na niedzielny obiad dla domowników.

Poza tym, że pieczemy go dosyć długo jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Pieczemy go w dosyć niskiej temperaturze, aby nam zbyt mocno nie popękał.

Pamiętaj jeśli używasz twarogu gotowego z wiaderka, użyj naprawdę sera dobrego jakościowo. Tutaj lepiej nie oszczędzać na podstawowym składniku sernika, ponieważ będzie to odczuwalne w smaku. Dobry sernik to dobry jakościowo twaróg.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na sernik.

sernik

SERNIK ROSYJSKI

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 1 szklanka zmielonych orzechów np. włoskich
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 100 g masła, temp. pokojowa
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 800 g twarogu półtłustego, podwójnie zmielonego
  • 200 g serka kremowego np. philadelphia
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 6 jaj, dużych
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżeczki wody
  • płatki migdałowe, podprażone

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy ciasto. Wykładamy na spód wyrównując i lekko dociskając. Wkładamy do piekarnika na 180 C i pieczemy przez około 15 min.
Twaróg oraz serek miksujemy razem z cukrem, żółtkami, ekstraktem, sokiem oraz skórką z cytryny. Mąkę przesiewamy do masy i miksujemy. Kremówkę ubijamy na sztywną masę i delikatnie łączymy z masą serową. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę i także delikatnie łączymy z masą. Wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy w temp. 180 C przez 10 min, następnie zmniejszamy do 150 C i pieczemy jeszcze przez około 1-1,30 min. Sernik musi być sprężysty w środku, a skórka zarumieniona. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem polewamy lukrem i oprószamy podprażonymi na suchej patelni migdałami.

sernik sernik sernik

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. czy na ten sernik bedzię dobry twaróg z presidenta(niebieskie wiaderko)?

  2. Justyna says:

    Moj faworyt. Uwielbiam serniki ale ten jest najlepszy. Rewelacja

  3. Agnieszka says:

    Niestety nie wyszedł mi..🙁
    Wszystko odmierzone, twaróg prawdziwy, białka ubite, śmietanka też- wszystko wg przepisu.
    Po upieczeniu była pełna blacha a na drugi dzień klapa- nie było co kroić, taki naleśnik może miał cm..
    Porażka kompletna. Poukładałam truskawki i zalałam galaretką . Nie wiem, gdzie popełniłam błąd..
    Może z temperaturą coś nie tak , korzystam ze starego , gazowego piekarnika ale inne ciastą wychodzą .
    Ps. Siostra mówi: co on taki niski.
    – Ja: miał być jak ptasie mleczko puszysty
    – Siostra: on jest jak ptasie mleczko, taką ma wysokość jak kostka ptasiego mleczka..🙂

    1. Bardzo mi przykro, może proszę spróbować inny przepis :)

    2. Musiałaś popełnić jakiś błąd, piekłam ten sernik i wychodzi rewelacyjny.

  4. Czy do spodu napewno nie dodaje się jajek?

    1. Można dodać dwa żółtka, ale nie jest to konieczne :)

  5. Krystyna says:

    Witam,czy twaróg,masło i śmietanka mogą być bez laktozy?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  6. Czy sernik również wyjdzie gdy go zrobię w małej tortownicy?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  7. Witam

    Czy składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej?

    1. aneta Autor says:

      Tak

  8. Witam, robiłam ten sernik na święta bożonarodzeniowe, wyszedł przepyszny. Najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam. A piekę dość często. W tym roku rodzinka przegłosowała ,na Wielkanoc koniecznie sernik rosyjski z Pani przepisu. Pozdrawiam

  9. Na jakim programie pieczemy sernik? Termoobieg czy gora dol?

    1. aneta Autor says:

      Góra dół :)

  10. Dziś go piekę … już nie mogę się doczekać :) ciasto na spód jest błędne :D a masa serowa –> (komentarz mojego męża: ale ładnie pachnie…mogę spróbować?) :D

  11. Czy mogę ciasto zagnieść wcześniej i odłożyć do lodówki ?
    Pozdrawiam :)

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  12. Monika B. says:

    Czy zamiast serka philadelphia można dać serek mascarpone?

    1. Ilovebake says:

      Jak najbardziej :)

  13. Iwona K. says:

    Super, moja mama pokochała ten sernik. Ostatnio zamiast serka kremowego dodałam serek waniliowy a na spód migdały zamiast orzechów. Za każdym razem wychodzi puszysty i aż rozpływa się w ustach :)

    1. Dzień dobry. Czy kruche ciasto pieczemy bez jajek ,tak jak w przepisie

  14. czy można zrobić polewe czekoladowa zamiast lukru?

    1. Ilovebake says:

      Jeśli lubisz to jak najbardziej :)

    2. a czy do tego sernika nada się serek ulubiony?

  15. GosiaSamosia says:

    Sernik w smaku jest rewelacyjny, taki puszysty i lekki. Na pewno zagości u mnie na dłużej ;)
    Mam z sernikami jeden problem. Opadają mi po upieczeniu. Jak temu zaradzić?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x