Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Muffinki

Muffinki czekoladowe z wiśniami

May 17, 2017 , 109094 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Muffinki czekoladowe z wiśniami o niezwykle lekkiej konsystencji i wilgotnym smaku. Mocno czekoladowe z lekko kwaśnymi wiśniami w środku i polewą czekoladową na wierzchu.

Przepis na muffinki wykonasz dosłownie w kilka chwil i nie wymaga użycia miksera. Łączymy suche składniki z mokrymi i wkładamy do piekarnika.

Do środka dodałam wiśnie mrożone, której wcześniej rozmroziłam i lekko odsączyłam z nadmiaru soku. Zbyt duża ilość soku mogłaby spowodować zakalca.

Muffinki czekoladowe z wiśniami to jeden z tych przepisów, które mogę polecić nie tylko dla osób uwielbiających czekoladę, ale także dla osób, które uwielbiają delikatne i lekkie wypieki.

Bardzo czekoladowy smak muffinek w połączeniu z wilgotną konsystencją i wiśniami to bomba smakowa. Bardzo polecam, ponieważ smak jest zupełnie inny niż typowych babeczek z czekolada. Przepyszne, proste i szybkie w przygotowaniu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na muffinki.

muffinki czekoladowe

MUFFINKI CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI

SKŁADNIKI NA MUFFINKI:

ILOŚĆ: ok. 10-12 muffinek

  • 1 szklanka maki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, płaska
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • 1 szklanka wiśni wydrylowanych, świeżych lub mrożonych
  • kropelki czekoladowe do dekoracji

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

** wiśnie mrożone wcześniej rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru soku

Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukry, sól, jajko, olej oraz ciepłą wodę i wszystko razem mieszamy tylko do połączenia składników. Na koniec mieszamy z wiśniami. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy je do 3/4 wysokości i pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewamy wierzch muffinek i dekorujemy kropelkami czekolady.

muffinki czekoladowe
muffinki czekoladowe
muffinki czekoladowe
muffinki czekoladowe

Komentarze

  • Reply Ania March 21, 2020 at 16:09

    Dziś piekłam i są to najlepsze babeczki jakie udało mi się wykonać! Z podanych proporcji wyszło w sumie 16 babeczek, a pewnie byłoby więcej, gdybym dodała trochę więcej wiśni. Od dziś, robię tylko takie, bo wykonanie banalne i szybkie, a smak? Nie do opisania!

  • Reply Justyna January 18, 2020 at 16:20

    Zrobilam z 3 porcjii, przepyszne, rozplywaja sie w ustach :)

  • Reply Iwona August 7, 2017 at 20:37

    Wczoraj zrobiłam dla gości i wyszły przepyszne! Błyskawicznie się robi. Mój tata, który generalnie nie lubi słodyczy, zjadł kilka :) Mąż też był zachwycony, bo są mocno czekoladowe. Polecam! I zapisuje przepis w ulubionych :)

    • Reply Ilovebake August 8, 2017 at 08:33

      Bardzo sie ciesze :)

  • Reply Justyna C. May 18, 2017 at 20:53

    Muffiny PRZEPYSZNE! zrobiłam z jednej porcji, chciałam zrobić polewę a już musiałam kolejna porcję zrobić bo nie było na co wyłożyć polewy ;) Polecam!

  • Reply Joanna Z. May 17, 2017 at 11:29

    czy mogę dodać wiśnie z alkoholu? :)

    • Reply Ilovebake May 18, 2017 at 14:15

      Jeśli lubisz to jak najbardziej :)

    • Reply Karolina April 2, 2020 at 11:44

      Pyszne, u mnie z malinami ????

    1 2

    Leave a Reply