Znajdź swój przepis

Placuszki jogurtowe z rabarbarem

29 maja, 2017

Placuszki jogurtowe z rabarbarem idealne na wiosenne śniadanie. Pyszne, proste z kawałkami lekko kwaśnego rabarbaru. Przepyszne z dodatkiem miodu lub cukru pudru.

Placuszki jogurtowe są doskonałe do wykonania kiedy zostaje Ci trochę rabarbaru, a nie chcesz go wyrzucać. Do placuszków możesz dodać dowolną ilość rabarbaru i może być to jedna łodyga lub więcej.

Rabarbar koniecznie na 30 minut przed smażeniem zasyp cukrem i zostaw, aby puścił sok i lekko skruszał. Szybszą metodą jest przesmażenie chwilkę na patelni, aby lekko go zmiękczyć, natomiast nie powinna powstać papka.

Placuszki uwielbiam, ponieważ dzięki dodaniu jogurtu ma specyficzny smak. Połączenie placuszków jogurtowych z rabarbarem, które polewamy miodem to moja ulubiona kombinacja.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z rabarbarem.

placuszki-jogurtowe

PLACUSZKI JOGURTOWE Z RABARBAREM

SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Rabarbar kroimy na kawałeczki i zasypujemy cukrami, odstawiamy na 30 min. Jogurt mieszamy razem z jajkiem oraz solą. Mąkę przesiewamy prosto do mokrych składników razem z proszkiem oraz cynamonem. Mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy rabarbar i ponownie mieszamy. Smażymy placuszki na średnio rozgrzanej patelni z odrobina oleju. Po usmażeniu na złoty kolor odsączamy z nadmiaru tłuszcza na ręczniku papierowych. Podajemy z cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym.

placuszki-jogurtowe placuszki-jogurtowe placuszki-jogurtowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x