Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Brownie

Brownie truskawka w czekoladzie

June 7, 2017 , 122051 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Szybkie do przygotowania brownie truskawka w czekoladzie bez użycia miksera. Przepyszna kombinacja ciasta brownie oraz truskawek zatopionych w czekoladzie. Niebo w gębie.

Doskonałe dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Mega proste, wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi.

Truskawki doskonale orzeźwiają smak ciasta i stanowią idealną przeciwwagę dla czekolady. Jeśli akurat nie masz pod ręką truskawek możesz je zastąpić np. malinami lub wiśniami.

Brownie truskawka w czekoladzie robi się błyskawicznie. Ciasto z mnóstwem owoców, mocno czekoladowe i dosyć ciężkie w konsystencji. Jeden kawałek i zaspokoisz na długo chęć na czekoladę.

Brownie jest idealne do wykonania w sezonie na truskawki. Mega dawka gorzkiej czekolady i kakao, sprawia, że ciasto nie tylko jet pyszne, ale także zdrowe.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na brownie.

brownie

BROWNIE TRUSKAWKA W CZEKOLADZIE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1/2 szklaki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 115 g masła, roztopionego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ok. 200 g truskawek, świeżych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 90 ml śmietanki kremówki 30%

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem. Następnie dodajemy cukry oraz sól. Jajka mieszamy z wanilią i dodajemy do suchych składników razem z roztopionym i jeszcze ciepłym masłem. Mieszamy tylko do połączenia. Formę o wym. 20 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Następnie wykładamy na wierzch brownie pokrojone na pół truskawki. Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego połączenia. Zostawiamy do wystudzenia i wylewamy na truskawki. Wkładamy na 30-40 min. do lodówki, aby stężało i kroimy na kawałki.

brownie
brownie
brownie
brownie

Komentarze

  • Reply Olaf May 23, 2020 at 00:17

    Przepyszne ciasto. Tylko u nas to się nazywało Murzynek. Na górze była czekolada i owoce, albo było posypane kokosem. Paluchy lizać :)

  • Reply Monika April 17, 2020 at 10:46

    Witam
    Czy można dać mrożone maliny?

    • Reply aneta April 18, 2020 at 08:41

      Lepiej nie są zbyt wodniste

    1 2 3 4

    Leave a Reply