Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Brownie

Brownie truskawka w czekoladzie

Czerwiec 7, 2017 , 96162 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Szybkie do przygotowania brownie truskawka w czekoladzie bez użycia miksera. Przepyszna kombinacja ciasta brownie oraz truskawek zatopionych w czekoladzie. Niebo w gębie.

Doskonałe dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Mega proste, wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi.

Truskawki doskonale orzeźwiają smak ciasta i stanowią idealną przeciwwagę dla czekolady. Jeśli akurat nie masz pod ręką truskawek możesz je zastąpić np. malinami lub wiśniami.

Brownie truskawka w czekoladzie robi się błyskawicznie. Ciasto z mnóstwem owoców, mocno czekoladowe i dosyć ciężkie w konsystencji. Jeden kawałek i zaspokoisz na długo chęć na czekoladę.

Brownie jest idealne do wykonania w sezonie na truskawki. Mega dawka gorzkiej czekolady i kakao, sprawia, że ciasto nie tylko jet pyszne, ale także zdrowe.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na brownie.

brownie

BROWNIE TRUSKAWKA W CZEKOLADZIE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1/2 szklaki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 115 g masła, roztopionego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ok. 200 g truskawek, świeżych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 90 ml śmietanki kremówki 30%

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem. Następnie dodajemy cukry oraz sól. Jajka mieszamy z wanilią i dodajemy do suchych składników razem z roztopionym i jeszcze ciepłym masłem. Mieszamy tylko do połączenia. Formę o wym. 20 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Następnie wykładamy na wierzch brownie pokrojone na pół truskawki. Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego połączenia. Zostawiamy do wystudzenia i wylewamy na truskawki. Wkładamy na 30-40 min. do lodówki, aby stężało i kroimy na kawałki.

brownie
brownie
brownie
brownie

Komentarze

  • Odpowiedz Celestyna Lipiec 14, 2018 at 17:26

    Mam już dość tych przepisów dla krasnoludków. Biorę już najmniejszą formę, jaką mam, a i tak jest zdecydowanie za duża. Jaki jest sens poświęcania czasu i energii na jakieś miniciasto, wrrr

    • Odpowiedz Ilovebake Lipiec 17, 2018 at 18:05

      Przecież wystarczy zwiększyć składniki i będzie duża blaszka :)

  • Odpowiedz Beata B. Wrzesień 27, 2017 at 20:23

    Czy zamiast masla moge zastosowac butter ghee?

  • Odpowiedz Michał L. Czerwiec 20, 2017 at 20:05

    Polecam super .i niewiem czy tego ciasta zaletą jest znikanie ze stołu w try miga ????

  • Odpowiedz Marzena Czerwiec 19, 2017 at 19:07

    Ile ma wyrosnąć?

    • Odpowiedz Ilovebake Czerwiec 20, 2017 at 18:00

      Niedużo w sumie to ciasto zakalec :) Chodzi po fotkach nie widać za dużo nie rośnie :)

  • Odpowiedz Marzenasaw Czerwiec 19, 2017 at 18:35

    Jakoś ciasto słabo mi wyrosło,a praktycznie wcale. Jest takie same jak przed stawieniem do piekarnika. Uciekło się bardzo szybko,bo ok. 15 minut w silikonowej foremce.

    • Odpowiedz Ilovebake Czerwiec 20, 2017 at 18:00

      Jakich wymiarów foremka?

      • Odpowiedz Marzenasaw Czerwiec 20, 2017 at 18:46

        23×19. Zakalec właśnie nie wyszedł,tylko jest suche w środku. Może za długo piekłam?

        • Odpowiedz Ilovebake Czerwiec 20, 2017 at 19:28

          Hmm może kwestia piekarnika?

          • Marzenasaw Czerwiec 20, 2017 at 19:36

            Już sama nie wiem. Piekłam w 180′ góra dół. Ciasto smaczne tylko że małe. Spróbuję jeszcze raz bo wygląda niesamowicie.

    1 2 3

    Dodaj komentarz