Znajdź swój przepis

Sernik cytrynowy z czereśniami

14 czerwca, 2017

Delikatny sernik cytrynowy z czereśniami na zimno. Sernik na spodzie oreo z cytrynową masą serową, świeżymi czereśniami i podprażonymi migdałami. Idealny na letnie spotkania i imprezy. Polecam.

Do sernika możesz dodać twaróg trzykrotnie mielony lub użyć zamiennie dobrego jakościowo sera z wiaderka.

Sernik idealny na letni deser, lekko orzeźwiający dzięki dodaniu soku z cytryny i skórki. Przepysznie smakuje ze świeżymi czereśniami.

Spód do sernika wykonałam na ciastkach oreo, ale możesz je zastąpić innymi podobnymi lub herbatnikami kakaowymi.

Sernik cytrynowy z czereśniami ma bardzo lekką i delikatną konsystencję, spokojnie będziesz mogła zjeść nawet drugi kawałek.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

sernik cytrynowy

SERNIK CYTRYNOWY Z CZEREŚNIAMI

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 180 g ciastek oreo lub podobnych
  • 40 g masła, roztopionego
  • 1 łyżeczka kakao

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 600 g twarogu, trzykrotnie mielonego
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • ok. 200 g czereśni
  • ok. 50 g płatków migdałowych
  • 3-4 kostki białej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Ciasteczka mielimy w malakserze lub rozbijamy wałkiem. Dodajemy przesiane kakao oraz roztopione masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy na dno tortownicy o śr. 24 cm lub nieco większej. Wyrównujemy, dociskamy i wkładamy na czas przygotowania masy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
Twaróg i jogurt w temp. pokojowej miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem. Następnie dodajemy skórkę oraz sok z połowy cytryny oraz dobrze ubitą kremówkę, dokładnie mieszamy. Na koniec powoli miksując dodajemy stopniowo ostudzoną, ale płynną żelatynę. Masę wykładamy na spód. Na wierzchu układamy połówki lub całe czereśnie. Wkładamy do lodówki na całą noc.
Migdały podprażamy na suchej patelni. Białą czekoladę wkładamy do mocnego woreczka foliowego i zanurzamy w gorącej wodzie. Zostawiamy, aż się rozpuści. Następnie nieco ostudzoną czekoladą smarujemy boki sernika i obtaczamy w podprażonych migdałach.

sernik cytrynowy sernik cytrynowy sernik cytrynowy sernik cytrynowy sernik cytrynowy

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Mniam mniam . Zrobię na jutro :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x