Znajdź swój przepis

Tort malinowy

7 lipca, 2017

Przepyszny, lekki i delikatny tort malinowy idealny na letni deser. Tort na bazie biszkoptu, kremu śmietankowego i kremu malinowego z dodatkiem świeżych owoców. Pyszny, prosty z różowym środkiem.

Tort malinowy możesz zaserwować na urodziny, rodzinne spotkania lub w sezonie letnim doskonały w plenerze. Będzie także doskonały na urodziny dla małej dziewczyny, utrzymany w tonacji różu na pewno się spodoba.

Biszkopt możesz lekko nasączyć wodą z cukrem i sokiem cytrynowym, ale nie jest to koniecznie. Biszkopt nie jest bardzo suchy, dzięki dodaniu odrobiny oleju.

Krem malinowy wykonany jest na bazie jogurtu, serka, śmietanki i malin. Dzięki dodaniu ubitej śmietany uzyskujemy delikatny i leciutki krem o malinowym smaku i cudnym aromacie.

Na wierzch wykonałam zwykły krem śmietankowy z dodatkiem serka. Wierzch udekorowałam bardzo prostymi składnikami: malinami i beza w kolorze żółtym i białym.Bardzo skromna dekoracja idealnie pasowała i pięknie wydobyła kolor środka ciasta.

Tort malinowy polecam dla osób, które latem uwielbiają ciasta z owocami o lekkiej jak puszek konsystencji i delikatnym smaku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.

tort z malinami

TORT MALINOWY

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MALINOWY:

  • 200 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 250 g serka śmietankowego, zmielonego
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g serka śmietankowego, mielonego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • ok. 100 g malin
  • bezy do dekoracji

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z mąką ziemniaczaną. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli dodajemy cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku oraz olej. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodaje suche składniki i delikatnie mieszamy. Tortownicę o śr. 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wykładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temp. 170 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu gorący biszkopt w formie upuszczamy na zabezpieczony np. ręcznikiem blat z wysokości około 30 cm. W ten sposób biszkopt nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na 3 części.
Maliny miksujemy i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Jogurt miksujemy z serkiem oraz przesianym cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzątku) i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na sztywną masę, dodajemy do masy jogurtowej i miksujemy do połączenia razem z przetartymi malinami. Cały czas miksując dodajemy powoli żelatynę. Chwilę zostawiamy do lekkiego stężenia masy.
Jeden blat biszkoptowy (możesz nasączyć np. wodą z cukrem i sokiem z cytryny) układamy na dużym talerzu i wykładamy połowę kremu. W krem wciskamy kilka malin i przykrywamy drugim blatem. Powtarzamy czynność i przykrywamy trzeci blatem, wkładamy na czas przygotowania kremu do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywna masę razem z serkiem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy powoli żelatynę. Tężejącym kremem smarujemy wierzch oraz boki kremu. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy świeżymi malinami i bezami.

tort z malinami tort z malinami tort z malinami tort z malinami tort z malinami tort z malinami tort z malinami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. zewsząd i znikąd says:

    Jak zmodyfikować przepis na krem, jeżeli ktoś nie jest mięsożerna? Sama myśl o jedzeniu czegoś takiego jak żelatyna staje mi w gardle…

    1. Można zastąpić np. agarem lub śmietan – fixem :)

  2. Z jakiej firmy najlepsza jest śmietanka kremówka ?
    Proszę o szybką odpowiedź bo jutro robię :)

    1. Polecam z Piątnicy :)

  3. Masa malinowa jest za rzadka, dodałam więcej żelatyny ale słaba poprawa, da się to jakoś uratować ?

    1. aneta Autor says:

      moze warto wlozyć na chwilę do lodówki?

  4. Serek śmietankowy to może być np. serek Danio?

    1. aneta Autor says:

      Bardziej serek smietankowy np. Piątnica, Łaciaty lub Philadelphia.

  5. Witam. Na ile porcji będzie taki torcik malinowy ?

    1. aneta Autor says:

      Tak na 8-10 porcji jeśli zrobisz w tortownicy 26 cm :)

  6. Wyśmienity tort! Pierwszy raz piekłam biszkopt z dodatkiem oleju, ale teraz już pozostanę wierna temu przepisowi. Biszkopt nie był w ogóle suchy, nie potrzebował nasączania.

  7. czy ser w kubełku do sernika może być?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  8. Witam. Co to jest serek smietankowy? Tzn mascarpone? Czy almette? Nie bardzo wiem o jaki serek chodzi

    1. aneta Autor says:

      np. philadelphia lub piatnica naturalny

  9. Zainteresowana says:

    Dzień dobry, czy zamiast żelatyny i cukru pudru można dać jedną galaretkę malinową?

    1. Tak

    2. Galaretkę wsypać bez rozpuszczania w wodzie? Czy rozpuścić w niewielkiej ilości?

    3. aneta Autor says:

      Rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody

  10. Witam czy można potroić składniki ?

    1. aneta Autor says:

      Tak

  11. aneta Autor says:

    tak, rozpuszczoną w malej ilosci wody

  12. Witam, masa malinowa wychodzi mi lejaca…jakies rady? :)

  13. Czy ten krem malinowy ma być taki rzadki na początku i potem się zetnie???
    W przepisie jest żeby zostawić na chwilę aż stężeje, ale co oznacza ” Chwila” ? Ja zostawiłam w lodowce na dwie godziny i nadal jest rzadki.

    1. aneta Autor says:

      w tym wypadku trzeba dodać więcej żelatyny

    2. Ja maliny rozprażam w rondelku z dodatkiem cukru pudru i łyżką maki ziemniaczanej. Wychodzi coś na kształt frużeliny malinowej. Nie zmienia to smaku kremu ani koloru a daje fantastyczną konsystencję

  14. aneta Autor says:

    Może być z Biedronki :) jogurtu nie odcedzamy :)

  15. Witam czy tort można otynkować masą z mleka skondensowanego i masła ???

    1. aneta Autor says:

      nigdy takiej nie robilam i niestety nie pomoge :)

  16. Justyna says:

    Co zrobić żeby podczas wmiksowania żelatyny się ona nie ścinała tworząc grudki

    1. aneta Autor says:

      Musi być wyatudzona i ja delikatnie wlewam wprost pod widelki miksera :)

  17. Jakiego serka Pani używa?

    1. aneta Autor says:

      np naturalny z Piątnicy

    2. Czy mowa o serku sernikowym w pudełku 1 kg? Czy taki smierankowy, kanapkowy „Twoj smak” w opakowaniu 135 g? Błagam o szybką odpowiedz :-) Jutro mam deadline tortowy ;-) We wtorek rocznica slubu :-)

    3. aneta Autor says:

      kanapkowy z Piątnicy:)

    4. Dziekuje!!! :-)

    5. A czy można dodać mascarpone?

    6. aneta Autor says:

      tak :)

  18. Czy posiada może Pani jakiś przepis na krem do zdobień oraz do napisów, aby smakowo się komponował z tortem ? :D I czy zdobienia wykonać od razu po zrobieniu tortu czy np. lepiej 2 godziny przed podaniem ? :)

    1. aneta Autor says:

      niestety nie ;/

  19. Dzień dobry, czy na tort mogę położyć opłatek? Pytam bo nie wiem czy na każdy krem (na wierzchu) można go położyć :)

    1. aneta Autor says:

      tak, ale przed podaniem dopiero :)

  20. Witam, czy serek zmielony można zastąpić serkiem mascarpone czy raczej zostać przy takim z przepisu? :)

    1. aneta Autor says:

      mozna :)

  21. Angelika says:

    Witam, będę piekła tort pierwszy raz. Serek śmietanowy zmielony- można wiedzieć jaki dokładnie był wykorzystany? Tort wygląda znakomicie!

    1. aneta Autor says:

      serek naturalny z piątnicy :)

  22. Wygląda wyśmienicie i zamierzam go robić na niedzielę! Czy jak zrobię biszkopt w piątek wieczorem, a reszta będę dokańczała w sobotę o 14 to nic się nie stanie jak będzie siedział tyle czasu w lodówce ? Czy po upuszczeniu biszkopta z tych 30 cm też jest pewność, że nic się nie uszkodzi czy to jest opcjonalna opcja ?

    1. aneta Autor says:

      Upuszczamy biszkopt w formie najlepiej na sciereczkę i wtedy nic sie nie stanie :) Jak najbardziej mozesz wykonać wczesniej :)

  23. Upiekłam, zrobiłam… pyszny! Na pewno jeszcze zrobię. Biszkopt piekłam ze swojego przepisu: 8 jak, 3/4 szklanki cukru, 8 łyżek oleju, 240 g mąki. Masę też odrobinę odcukrzyłam. Pod niższą warstwę dodałam konfiturę malinową. Całość otynkowałam śmietaną z mascarpone. Wyszło prawie profesjonalnie. Wilgotny, bardzo delikatny i smaczny. Krem rewelacyjny. Dziękuję.

  24. Witam czy pod masę nada się frużelina wiśniowa? I czy można nią obłożyć tort czy jest raczej nie?

    1. aneta Autor says:

      tak, ale nie obkładałabym nią tortu :)

  25. Małgorzata says:

    Witam. Biszkopt SUUUper! Tylko tek krem malinowy ( w smaku cudowny) cos mi nie wyszedl… dałam podwójna porcję wszystkich składników, bo robie dwa ciasta. Jak lub czym mogę ten krem zrobic na sztywną masę? Ratunku! Córka ma jutro urodziny….. :/

  26. Witam. Właśnie skończyłam krem, wyszło fatalnie, kupiłam serek sernikowy, bo za Chiny żaden nie nazywał się śmietankowy, czy można jaśniej określić albo podać markę dokładnie jaki ser kupić, jutro goście a zaserwuje biszkopt z nasiąkniętym sosem malinowym bo na piankę niestety ani na krem nie wyglada choć dołożyłam wszelkich starań i robiłam krok po kroku.. biszkopt wyszedł idealnie ale ten środek ????

    1. aneta Autor says:

      serek smietankowoy naturalny np. z Piątnicy lub Philadelphia :)

  27. Uszanowanko :D Czy można do kremu dać maliny ze słoiczka?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  28. serek śmietankowy mielony to jaki najlepiej dać? serek mascarpone można w zamian ?

    1. tak :)

  29. Tak idealny biszkopt jak z tego przepisu nigdy mi nie wyszedł, będę go wykorzystywała do innych wypieków…Super dobry tort

  30. Witam, czy ten serek smietankowy to bedzie takie cos jak cream cheese czy lepiej uzyc z wiaderka twarog? Mieszkam w USA i nie spotkalam tutaj polskiego serka smietankowego. Z gory dziekuje:)

    1. aneta Autor says:

      moze być cream cheese :)

  31. Upiekłam zgodnie z przepisem, krok po kroku:) Na początku przeraziła mnie konsystencja kremu, odetchnęłam z ulgą jak już zaczął tężeć :D okazał się przepyszny. Zebrałam od gości same pozytywne opinie. Tort był lekki, orzeźwiający, w sam raz na ciepły letni dzień. Z pewnością jeszcze wrócę do tego przepisu w przyszłości ;)

  32. Dzień Dobry,

    Czy serek śmietankowy można zastąpić mascarpone?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  33. Karolina says:

    Może być jogurt naturalny zamiast greckiego?

    1. aneta Autor says:

      Może, natomiast grecki jest gęstszy :)

  34. Witam, chciałam się upewnić czy do kremu malinowego dodajemy 2 łyżki żelatyny a do kremu śmietankowego 2 łyżeczki żelatyny? Z gory dziekuje za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  35. Ewelina says:

    Czy można czymś zastąpić serek naturalny? Np. większa ilością śmietanki albo jogurtu greckiego?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  36. Klaudia says:

    Serek śmietankowy, mielony to taki twarogowy?

    1. aneta Autor says:

      Serek śmietankowy kremowy np. z Piątnicy :)

  37. A czy zamiast malin można do kremu dolać soku malinowego?

    1. aneta Autor says:

      Można, ale wtedy zwiększ ilość żelatyny

  38. Czy można użyć fixow do śmietany zamiast żelatyny?

    1. aneta Autor says:

      Tak

  39. Ja chyba dodałam za dużo malin. :) musiałam dorobić żelatyny i czekam czy masa mi się zsiądzie…..mam nadzieję że tak bo szkoda mi kremem wszytko super się połączyło..

  40. Wszystko miksujemy, czy tylko Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli dodajemy cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku oraz olej. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodaje suche składniki i delikatnie mieszamy. ? Te suche składniki też dodać do miski w której będę to miksować czy do osobnej gdzie będę wyrabiać ciasto?

    1. aneta Autor says:

      Białka odzielamy od żóltek i miksujemy jak na bezę. Suche składniki powinny być przesiane do oddzielnej miseczki i dodajemy pod koniec w kilku porcjach.

  41. Czy maliny gotujemy? Ktoś tak napisał w komentarzu a w przepisie nie ma o tym mowy. I co z tym serkiem? To ma być zmielony twaróg czy taki jak z Piątnicy, Almette itp?

    1. aneta Autor says:

      Możesz maliny zagotować i przetrzeć lub nie :) Serek kremowy może być np. Z Piątnicy

  42. Witam co znaczy w kremie malinowym serek śmietankowy to jest poprosru mascarpone? Proszę o poradę bo nie chce dac czegoś z pomylki;(

    1. aneta Autor says:

      ja dodałam serek naturalny śmietankowy np. z Piątnicy

  43. Krem malinowy robilam juz wiele razy z tego przepisu. I to juz najwyzszy czas powiedziec DZIEKUJE! Jest rewelacyjny i zawsze robi wow!

    1. aneta Autor says:

      Bardzo dziękuję :*

  44. Czy zamiast malin można użyć mrozonych borówek?? Jeśli tak czy też je gotujemy przed wykonaniem kremu??

    1. Lepiej byłoby chyba dodać np. wiśnie :)

  45. Anna D. says:

    Przepyszny – jednym słowem. Biszkopt delikatny, puszysty, pierwszy raz mi taki wyszedł – jak puch. Krem rewelacja. Każdemu smakowało, zdjęcia nie zdążyłam zrobić, bo znikło w międzyczasie ;-) Synek chciał masę truskawkową, jagodową i maliny, więc taki torcik zrobiłam. Polecam :-Phttps://uploads.disquscdn.com/images/7583be097e93865501b52acc8a2fc7a5d324224b07859d59916b1e6f67c204b2.jpg

  46. Mam serek waniliowy president we wiaderku (nie typowy twaróg sernikowy).. czy mogę użyć takiego?

    1. Ilovebake says:

      Powinien być ok :)

    2. Dziękuję bardzo. Pomyliłam się przy zakupie, A nie mam jak wrócić się do sklepu znowy. Dziś zrobię i dam znać czy wyszlo :) pozdrawiam.

  47. Witam. Czy zamiast malin mogę dodać wiśnie deserowe ?

  48. kurcze, ale jestem zawiedziona. biszkopt zapowiadał się na perfekcyjny, wyrósł ponad formę i to o wiele (chyba jednak moja forma ma 23cm…) ale po opuszczeniu go na podłogę zapadł się cały środek;/;/ jutro robię inny. Kremy zrobię z tego przepisu, mam nadzieję, że juz wyjdą ok

  49. Może Pani pokazać w jakim opakowaniu serek Pani kupiła? Są one w biedronce?

    1. Ilovebake says:

      Możesz użyć np. śmietankowego z Piątnicy lub mascarpone

    2. Ale ja chciałam wiedzieć jaki pani dala?

    3. Magdalena says:

      Mam mascarpone. Zamieniam go z serkiem śmietankowym, reszta zostaje bez zmian?

    4. aneta Autor says:

      tak :)

    1. Ilovebake says:

      Śliczny :)

  50. Zuzanna S. says:

    Czy można pominąć żelatynę?

    1. Ilovebake says:

      W tym wypadku będzie ciężko musi coś usztywnic krem.

  51. Natalia K. says:

    Co do zamrożonych malin – czy zamiast zagotować, można po prostu dzień przed wyjąć z zamrażarki aby się odmrozily i tak odmrozone dać, czy lepiej je zagotować? :)

    1. Hej zamrożone maliny do kremu lepiej zagotować i przetrzeć przez sitko :) Żelatynę do kremu dodajemy zwykła np w proszku, nie żaden zel-fix. Pozdrawiam.

  52. W jaki sposób wykorzystać maliny mrożone do kremu? Zagotować i przetrzeć? Czy nie trzeba gotować? Rozumiem, że 200g odnosi się do wagi zamrożonych malin?

    1. Maliny zagotować i przetrzeć :) 200 g malin mrożonych lin nieco więcej :)

    2. Ciesze sie :)

  53. Witam, czy zamiast serka i jogurtu mozna dodać tylko mascarpone ???

    1. Ilovebake says:

      Jak najbardziej :)

    2. Oczywiście orginał jest przepyszny ale korci mnie aby zamienic te skladniki . Dzięki ????

  54. Mam zawsze problem z łączeniem ubitej śmietany z żelatyną gdyż nawet łączenie w trzech etapach zawsze powoduje pojawienie się w śmietanie grudek. Czy łączenie tej masy jogurtowej w której jest juz ubita śmietana,serek i mus malinowy z żelatyną także narażone jest bardzo na pojawienie się tych grudek?

  55. wypiekibeaty says:

    Torcik musiał być pyszny :)

  56. Dagmara N. says:

    Jakiej firmy użyła Pani serka do kremu? :-) wolę znać konkrety bo serek serkowi nierowny chciałabym użyć dokładnie takiego samego by wszystko wyszło perfekt :-)

    1. Ilovebake says:

      Użyłam serka śmietankowego, a dokładnie twaróg delikatny President :)

  57. Czy zamiast serka śmietankowego mogę użyć twaróg mielony?

    1. Ilovebake says:

      Mozesz :)

    2. Tort wyszedł przepyszny :)) Do kremu dodałam twarożek Mój ulubiony z Wielunia, polecam.

  58. Naczytane B. says:

    Pysznie się prezentuje :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x