Znajdź swój przepis

Ciasto z jagodami i kokosową kruszonką

10 lipca, 2017

Ciasto z jagodami i kokosową kruszonką to przepyszny i prosty wypiek idealny w sezonie letnim. Już niedługo zaczyna się na nie sezon i warto wtedy wykorzystać je w słodkich deserach i wypiekach.

Jagody zatopione są w lekkim cieście z dodatkiem oleju Oliwier o smaku arachidowo-rzepakowym, który nadaje przepięknego orzechowego zapachu i świetnie współgra z owocami i kokosem.

Ciasto doskonałe na letnie przyjęcia w ogródku, piknik lub grilla. Zachowuje swoją świeżość przez kilka dni.

Pyszne, proste ciasto z owocami, które nie sprawia żadnych problemów podczas przygotowania.

Ciasto z jagodami przygotowałam w ramach programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom”. Jest to już siódma edycja, w której celem jest stworzenie 20 tysięcy miejsc przyjaznym pszczołom.

Dlaczego to takie ważne? 80 % roślin w Polsce jest zapylana przez pszczoły. Bez nich nie byłoby większości roślin i kwiatów, ale także ptaków i innych zwierząt żywiących się roślinami zapylanymi właśnie przez pszczoły. Na 470 gatunków pszczół, aż 222 są zagrożone to już prawie połowa.

Kliknij TUTAJ i dowiedz się jak możesz wspomóc we własnym ogródku lub balkonie pszczoły.

ciasto z jagodami

CIASTO Z JAGODAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 240 g mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 140 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 ml oleju Oliwier arachidowo-rzepakowy
  • ok. 250 g jagód świeżych lub mrożonych
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KOKOSOWĄ KRUSZONKĘ:

  • 70 g mąki tortowej
  • 75 g masła, zimnego
  • 3 łyżki cukru
  • 120 g wiórków kokosowych

* jagód mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać

Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i rozdrabniamy palcami, aż powstaną grudki (na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki).
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Całe jajka miksujemy razem ze szczyptą soli oraz cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i powoli wlewamy olej i następnie dodajemy w niedużych porcjach suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia nie dłużej.
Formę o wym. 24×35 lub tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem lub używamy silikonowej. Przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy i oprószamy świeżymi lub mrożonymi jagodami. Na wierzch wykładamy kruszonkę.
Pieczemy w temp. 180 C przez około 45-50 min. do tzw. suchego patyczka i zarumienienia kruszonki.

* czas pieczenia może się nieco wydłużyć w zależności od użytej formy

** im większa forma tym czas pieczenia może się wydłużyć nawet do 15 minut

ciasto z jagodami ciasto z jagodami ciasto z jagodami ciasto z jagodami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Papierowa K. says:

    Czy zamiast jagód mogą być borówki?

  2. Witam, a czy mogę dodać zwykły olej rzepakowy
    ????, pozdrawiam Kinga

    1. Ilovebake says:

      Tak :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x