Proste owsiane ciasto z brzoskwiniami doskonałe dla osób, które chcą przemycić troszkę cennych składników odżywczych. Do ciasta dodałam płatki owsiane, które bardzo fajnie smakują z orzeźwiającym smakiem soczystej brzoskwini.
Przepis niezwykle prosty, bazujący na kilku składnikach dostępnych w każdym sklepie.
Ciasto w konsystencji jest delikatne, wilgotne z ciekawym owsianym i jogurtowym posmakiem. Idealne w sezonie letnim.
Spokojnie może być przechowywane nawet 3 dni i nie straci zbyt dużo na swoim smaku. Brzoskwinie możesz zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi: truskawkami, malinami lub jagodami. W każdej wersji ciasto będzie pyszne.
Wypiek przygotowany w ramach programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom”.
Kliknij TUTAJ i dowiedz się jak możesz wspomóc akcję we własnym ogródku lub balkonie tworząc miejsca przyjazne pszczołom.
OWSIANE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 140 g mąki tortowej
- 60 g płatków owsianych, górskich
- 2 jajka
- 140 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
DODATKOWO:
- 3 brzoskwinie
- cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, następnie mieszamy z płatkami. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasna i puszystą masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i powoli wlewamy olej oraz jogurt. Dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia.
Formę o wymiarach 17×24 cm lub keksówkę 12×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i układamy kawałki brzoskwiń w niedużych odstępach od siebie. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Trochę mało owsiane jak na „owsiane”, ale pewnie i tak smaczne :)