Znajdź swój przepis

Owsiane ciasto z brzoskwiniami

17 lipca, 2017

Proste owsiane ciasto z brzoskwiniami doskonałe dla osób, które chcą przemycić troszkę cennych składników odżywczych. Do ciasta dodałam płatki owsiane, które bardzo fajnie smakują z orzeźwiającym smakiem soczystej brzoskwini.

Przepis niezwykle prosty, bazujący na kilku składnikach dostępnych w każdym sklepie.

Ciasto w konsystencji jest delikatne, wilgotne z ciekawym owsianym i jogurtowym posmakiem. Idealne w sezonie letnim.

Spokojnie może być przechowywane nawet 3 dni i nie straci zbyt dużo na swoim smaku. Brzoskwinie możesz zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi: truskawkami, malinami lub jagodami. W każdej wersji ciasto będzie pyszne.

Wypiek przygotowany w ramach programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom”.

Kliknij TUTAJ i dowiedz się jak możesz wspomóc akcję we własnym ogródku lub balkonie tworząc miejsca przyjazne pszczołom.

ciasto z brzoskwiniami

OWSIANE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 140 g mąki tortowej
  • 60 g płatków owsianych, górskich
  • 2 jajka
  • 140 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

DODATKOWO:

  • 3 brzoskwinie
  • cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, następnie mieszamy z płatkami. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasna i puszystą masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i powoli wlewamy olej oraz jogurt. Dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia.
Formę o wymiarach 17×24 cm lub keksówkę 12×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i układamy kawałki brzoskwiń w niedużych odstępach od siebie. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Trochę mało owsiane jak na „owsiane”, ale pewnie i tak smaczne :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x