Znajdź swój przepis

Cytrynowe ciasto z malinami

27 lipca, 2017

Wilgotne cytrynowe ciasto z malinami i kruszonką to prosty wypiek, ale bardzo smaczny. Ciasto jest na bazie jogurtu greckiego, mleka oraz oleju Kujawskiego przez co zachowuje swoją świeżość nawet po 3 dniach od upieczenia.

Ciasto ma cudowny cytrynowo-malinowy zapach, który unosi się podczas pieczenia. Do tego chrupiącą kruszonka na wierzchu również z cytrynowym posmakiem. Cytryna i malina bardzo dobrze się łączą, dzięki czemu uzyskuje tak dobre ciasto.

Gotowe w kilka chwil, właściwie wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi. Każdy poradzi sobie z takim przepisem, możesz także w przygotowanie zaangażować dzieci.

Wypiek przygotowany w ramach programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom”.

Kliknij TUTAJ i dowiedz się jak możesz wspomóc we własnym ogródku lub balkonie pszczoły.

ciasto z malinami

CYTRYNOWE CIASTO Z MALINAMI I KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 280 g mąki tortowej
  • 140 g cukru
  • 180 ml mleka
  • 125 ml jogurtu greckiego
  • 60 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 jajko, duże
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 100 g mąki tortowej
  • 80 g masła, zimnego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 80 g cukru

DODATKOWO:

  • 250 g malin świeżych lub mrożonych

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Mleko miksujemy razem z cukrem, jogurtem, olejem, jajkiem oraz sokiem i skórką z cytryny. Dodajemy suche składniki i miksujemy jedynie do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 24 cm lub nieco większej wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy ciasto i na wierzchu układamy świeże lub mrożone maliny.
Wszystkie składniki na kruszonkę rozdrabniamy palcami, aż powstaną grudki. Oprószamy ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka.

* Czas pieczenia zależy od tego czy używasz świeżych lub mrożonych owoców. Jeśli używasz mrożonych czas pieczenia może się wydłużyć o 10-15 min.

ciasto z malinami ciasto z malinami ciasto z malinami ciasto z malinami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Justyna P. says:

    Cześć Aneta, ja też korzystam z uroków lata i dodaje owoce gdzie tylko pojawia się taka możliwość. Super pomysł z pszczołami,aby takich inicjatyw więcej.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x