Znajdź swój przepis

Kruche ciasto z malinami

4 sierpnia, 2017

Kruche ciasto z malinami i budyniem, które nie ma sobie równych. Owoce zatopione w budynie i całość przykrywa kruchym i chrupiącym ciastem. Pyszne, łatwe ciasto do wykonania w kilka chwil.

Sekretem bardzo kruchego ciasta jest dodatek surowego żółtka oraz zimnego masła w odpowiedniej proporcji do mąki. Uzyskasz wtedy kruche, lekkie i rozpływające się w ustach ciasto, a nie twarde i pozbawione kruchości.

Pamiętaj, aby ciasta szczególnie latem zbyt długo nie ogrzewać, ponieważ nie będzie kruche i lekkie.

Do środka dodałam budyń oraz świeże maliny, które poza sezonem możesz zastąpić mrożonymi (wcześniej ich nie rozmrażaj).

Kruche ciasto z malinami i budyniem jest idealne na letnie rodzinne spotkania. Najlepsze po upieczeniu i wystudzeniu. ciasto wtedy ładnie się kroi.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z malinami.

kruche-ciasto-z-budyniem

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 300 g mąki tortowej
  • 3 żółtka, duże
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BUDYŃ:

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy (40g), proszek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 250 g malin
  • cukier puder do oprószenia

* żółtka i masło na kruche ciasto powinny być prosto z lodówki

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, dodajemy sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Siekamy szybko nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części z czego jedną wykładamy dno tortownicy o śr. 24 cm lub nieco większej. Jeśli używasz zwykłej tortownicy wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem, następnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Drugą część ciasta owijamy folią i wkładamy do zamrażarki.
400 ml mleka doprowadzamy do wrzenia razem z cukrami oraz solą. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną. Do zagotowanego mleka cały czas mieszając wlewamy powoli mieszankę. Gotujemy, aż budyń mocno zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i dodajemy łyżkę masła, mieszamy do rozpuszczenia.
W temp. 180 C podpiekamy przez ok. 25 min kruche ciasto. Następnie wylewamy budyń, układamy na wierzchu maliny i ścieramy ciasto z zamrażarki na tarce o dużych oczkach. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. do zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

kruche-ciasto-z-budyniem kruche-ciasto-z-budyniem kruche-ciasto-z-budyniem kruche-ciasto-z-budyniem kruche-ciasto-z-budyniem

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Dziekuje za odpowiedz! A czy moge dac mrozone wisnie zamiast malin? Bez rozrmarazania? Czy nie puszcza za duzo soku?
    Dziekuje za cierplowosc :)

    1. Moga puścić nieco więcej wody, mozna je przed dodaniem obtoczyć w mące ziemniaczanej.

  2. Dzień dobry! czy jesli upiekę je w niedziele, to czy nie straci na smaku do wtorku? jak je najlepiej przechowywać? pozdrawiam!

    1. Najlepiej upiec dzień wcześniej i przechowywać szczelnie owinięte folią w lodówce :)

  3. A czy można zamiast malin dać jagody ?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  4. Katarzyna P. says:

    Właśnie piekę, na miły początek nowego roku ???? wspaniały przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x