Lekki sernik z musem borówkowym na spodzie z kakaowego biszkoptu. Pyszny, lekki deser idealny na zakończenie lata.
Twaróg najlepszy do sernika to taki, który jest mielony przynajmniej trzykrotnie. Do sernika możesz użyć również gotowego twarogu mielonego z wiaderka, który jest dobry jakościowo.
Borówki możesz zastąpić innymi owocami np. jagodami, malinami. Natomiast poza sezonem warto wybrać mrożone.
Lekki sernik z musem borówkowym to przepyszny deser o kilku warstwach, który zadowoli fanów sernika. Dzięki dodaniu do masy kremówki ma leciutką i puszystą konsystencję. Borówki nadają fajnego posmaku i sprawiają, że ciasto ma wyraźniejszy smak. Biszkopt lekko nasączyłam, ale możesz z tego zrezygnować.
Prosty, delikatny deser z owocami.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na serniki.
LEKKI SERNIK Z MUSEM BORÓWKOWYM
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 2 jajka, duże
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 1/4 szklanki mocnej herbaty
- 2 łyżeczki cukru
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 400 g twarogu półtłustego, mielonego
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA MASĘ BORÓWKOWĄ:
- 200 g twarogu półtłustego, mielonego
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g borówek
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- ok. 80-100 g borówek
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąki oraz kakao przesiewamy do miseczki. Jajka powinny być w temp. pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki dodajemy w kilku niedużych porcjach przesiane składniki. Delikatnie mieszamy, aby piana z białek jak najmniej opadła. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem lub używamy silikonowej. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 15-20 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu opuszczamy z wys. 30 cm na zabezpieczony blat. W ten sposób nam nie opadnie. Zostawiamy do wystudzenia. Lekko nasączamy i wykładamy borówki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia. Twaróg miksujemy razem z kremówką, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy stopniowo żelatynę. Miksujemy do połączenia. Wykładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki na czas przygotowania kolejnej warstwy.
Borówki miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Twaróg miksujemy ze śmietanką, borówkami. Dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy powoli żelatynę. Wykładamy na warstwę serową i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Dekorujemy wiórkami kokosowymi i mały bezami.