Znajdź swój przepis

Ciasto dyniowe z nutellą

20 września, 2017

Ciasto dyniowe z nutellą o mocno aromatycznym zapachu korzennym. Wilgotne, dosyć ciężkie i mega smaczne ciasto z pięknym kolorem dyniowym. Doskonałe na jesienne wieczory.

TUTAJ znajdziesz przepis na wykonanie domowego puree z dyni, które jest potrzebne do przygotowania ciasta. Puree jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Dynia przepięknie zabarwia ciasto na intensywnie pomarańczowy kolor, ale nie jest wyczuwalna w cieście. Nadaje mu większej wilgotności przez co ciasto spokojnie przetrwa nawet tydzień i będzie nadal smaczne.

Nutella i czekolada nadaje słodyczy i doskonale pasuje do dyni.

Ciasto dyniowe z nutellą to doskonały przepis na wykorzystanie dyni w sezonie. Cudownie smakuje i jeszcze lepiej pachnie cały dom podczas pieczenia. Jednen z moich faworytów tej jesieni.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z dynią.

ciasto dyniowe

CIASTO DYNIOWE Z NUTELLĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki goździków, mielonych
  • 2 jajka
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 110 g masła, roztopionego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1/2 szklanki czekoladowych chipsów tzw. kropelek
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 3 łyżki nutelli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą, cynamonem, gałką i goździkami. W oddzielnej miseczce mieszamy mokre składniki razem z sola. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do połączenia. Na koniec łączymy z chipsami czekoladowymi.
Nutellę lekko podgrzewamy. Formę o wym. 10 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wykładamy do foremki i wykładamy połowę nutelli. Przykrywamy drugą połową ciasta i na wierzchu smarujemy pozostałą nutellą. Nożykiem lekko robimy w cieście zawijaski. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka.

ciasto dyniowe ciasto dyniowe ciasto dyniowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Wczoraj upiekłam i niestety nie mogę się zgodzić z opinią,że ciasto przetrwa tydzień…dziś nie było po nim śladu,na ciepło smakowało wybornie!!! małolat zachwycony smakiem:)

    1. Bardzo się ciesze :)

  2. Zrobiłam:-) Pycha! Uwielbiam gałkę, a tu ją czuć.Wspaniałe jesienne, wilgotne i mięciutkie ciasto!

    1. Dziękuję :)

  3. Mogę pokombinować z cukrem? ksylitol lub trzcinowy ? a mąki trochę wymienić na ryżową? :)

    1. Myślę, że trzcinowy będzie ok :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x