Znajdź swój przepis

Tort czekoladowy z musem czekoladowym

3 października, 2017

Bardzo prosty przepis na tort czekoladowy z musem czekoladowym dla początkujących. Tort na biszkopcie kakaowym, przeplatanym musem z dużą dawką czekolady oraz polewą czekoladową. Rewelacyjny przepis dla osób uwielbiających czekoladę.

Tort czekoladowy z musem czekoladowym możesz dowolnie wzbogacać. Jest to przepis najprostszy bazujący na podstawowym składnikach. Do przełożenia możesz jeszcze dodać np. świeże owoce, ulubione wafelki lub posmarować kwaśnym dżemem dla urozmaicenia smaku.

Biszkopt możesz nasączyć np. mocnym naparem z herbaty z niewielką ilością alkoholu, kawą lub po prostu wodą z cukrem i cytryną.

Do musu użyj czekolady o wysokiej zawartości kakao.

Tort prezentuje się przepięknie i bardzo elegancko. Sprawdzi się na urodziny, rodzinne uroczystości lub imprezy.

Najlepiej wykonać go dzień wcześniej i schłodzić kilka godzin w lodówce.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na torty.

tort czekoladowy

TORT CZEKOLADOWY Z MUSEM CZEKOLADOWYM

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MUS CZEKOLADOWY:

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier oraz po jednym żółtku. Mąki przesiewamy razem z kakao i dodajemy w kilku niedużych porcjach do ciasta. Po każdym dodaniu mieszamy bardzo delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Pieczemy w temp. 170 C przez około 40-45 min. Studzimy i przekrawamy na trzy części.
Do rondelka o grubym dnie przelewamy 150 ml kremówki oraz dodajemy połamana na kawałki czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia, co jakiś czas mieszając. Zostawiamy do wystudzenia.
Pozostała kremówkę miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem. Po koniec dodajemy przesiany cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec wlewamy roztopioną czekoladę i mieszamy za pomocą np. szpatułki.
Jeden blat biszkoptu układamy na talerzu (możemy lekko nasączyć ulubionym ponczem), wykładamy 1/3 musu. Następnie przykrywamy drugim blatem i powtarzamy czynność do wykorzystania składników. Boki oraz wierzch wyrównujemy za pomocą łopatki.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy wierzch tortu. Dekorujemy dowolnie ( u mnie starta czekolada, kulki maltesers oraz małe kuleczki dekoracyjne).

tort czekoladowy tort czekoladowy tort czekoladowy

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Jeśli wyszły mi dwa blaty czy mogę posmarować na wierzchu pozostałym kremem/musem?

  2. Ratunku! Robię ten mus do tortu teraz i całkiem mi się zważył, chyba czekolada nie była do końca przestudzoną, proszę o pomoc co robić? Na gaz i podgrzewać czy do lodówki i schłodzić?

    1. Jeśli masz trochę śmietanki i serka to warto ubić od nowa i dodawać zważoną masę po łyżce :)

  3. Biszkopt wyszedł świetny, wysoki ale mus żadki, czy można jakoś go uratować ?

  4. Tort wg tego przepisu robiłam już chyba 5 razy. Zawsze wychodzi bez problemu, dzis znowu go piekłam… Ulubiony tort mojej rodziny, szczególnie dzieci… zmieniam tylko dodatki/dekorację. Mus pycha, biszkopt wychodzi super, zawsze mam 3 warstwy. Dziękuję za przepis!

  5. Przepis bardzo słaby, biszkopt nawet nie powinien być nazwany biszkoptem. Ciasto po upieczeniu i chłodzeniu kilka godzin było bardzo niski. Można zapomnieć o 3 poziomach gdyż jest on nie do przekrojeniu. Przykro za najważniejszy składnik tortu nie nadaje się do jakiegokolwiek składania… chociaż krem dobry :)

    1. Nie zgadzam się z tak krytyczną opinią pani Pauliny.
      Upiekłam już kilka tortów wg tego przepisu, za każdym razem eksperymentując z różnymi dodatkami i różnie dekorując. Jednak baza tortu zawsze była ta sama wg podanego przepisu i za każdym razem biszkopt pięknie wyrastał. To jeden z moich ulubionych tortów, pozwalający na różne kombinacje. Krem pyszny, często dodaję czarną porzeczkę, czasami chałwę. Właśnie będę go piekła kolejny raz. Polecam bardzo :)
      P.S.
      Może pani Paulina upiekła w dużej tortownicy i dlatego biszkopt był niski? A może po prostu miała pecha i ciasto nie urosło, co czasami każdemu się zdarza

    2. Najlepszy przepis na biszkopt. Ja go nazywam biszkoptem rzucanym. Zawsze sie udaje. Wystarczy podwoic skladniki i bedzie piekny wysoki.

    3. Pani Paulina prawdopodobnie wykorzystała przepis na dużą tortownice. Ten biszkopt nawet jakby nie wyrósł jest tak wysoki, że bez problemu można go podzielić na 3 części.

  6. Dzień dobry, myślę nad tym by jedno piętro przełożyć kremem śmietanowym. Czy zna Pani przepis na taki krem, który się wkomponuje w resztę tego tortu?

  7. Witam czy do takiego musi można dodać kieliszek Soplicy orzechowej czy się zważy?

    1. aneta Autor says:

      nie powinno sie zważyć :)

  8. Nie wiem co robię nie tak, ale biszkopt nie wyrósł, nawet nie bardzo mogę go przekroić na 2 części a co dopiero na 3.
    Wszystkie składniki byly w temperaturze pokojowej, szkalnka do pomiaru miala 250ml.
    Piekarnik 170°C (bez termoobiegu).

  9. Agnieszka says:

    Witam, czy zamiast mąki ziemniaczanej można dać proszek do pieczenia? Boję się, że bez proszku biszkopt nie wyrośnie :(

    1. aneta Autor says:

      tak :)

    2. Ja sprobowalam bez i teraz piekę tylko z mąką ziemniaczaną :)

  10. Dzień dobry, czy ten tort można zamrozić po to, aby udekorować go polewą lustrzaną??

    1. aneta Autor says:

      tak :)

    2. Super dziękuję

  11. Co mogę dodać zamiast maki ziemniaczanej? :)

    1. aneta Autor says:

      pomin po prostu :)

  12. Czy zamiast śmietanki 30 mogę użyć 36%? :)

    1. aneta Autor says:

      tak, ale krem będzie gęstszy

  13. W tym przepisie nie ma proszku do pieczenia dodawanego do biszkoptu. Wyszedł pani biszkopt?

    1. aneta Autor says:

      tak :) proszek zastępujemy mąką ziemniaczaną, która stabilizuje biszkopt.

  14. Wykorzystalam krem do kombinowanego tortu ;) ale jestem przed zrobieniem polewy. mam pytanie, czy polewa z tego przepisu zastrzyga calkowicie czy bedzie mokra i klejaca? :)
    Dziekuje!

    1. aneta Autor says:

      raczej mokra :)

  15. Tort robiłam już kilka razy, zawsze wychodzi pyszny!, mocno czekoladowy, ja dodaje wiśnie, fruzeline, za kazdym razem coś innego. Polecam zwlaszcza smakoszom czekolady ???? dziękuję:*

  16. Niestety biszkopt wyszedł mi bardzo niziutki????

    1. Dodalas proszek do pieczenia?

    2. Nie podałaś proszku do pieczenia w przepisie. Ile należy go dać?

    3. aneta Autor says:

      Jeśli nie ma to nie dostajemy

  17. Dominika S. says:

    a jeśli chcę zrobić krem dwukolorowy (jeden blat biały, drugi ciemny) i wierzch z bokami posmarować ciemnym to jak najlepeij rozłozyc propocje?

  18. a co zamiast mascarpone którego nie lubie? :)

    1. Inne ciasto.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x