Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Brownie

Brownie z fasoli

Październik 10, 2017 , 21281 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Brownie z fasoli bez dodatku mąki. Super proste w przygotowaniu i bardzo zdrowe z dużą ilością kakao. Doskonałe dla osób na diecie oraz z nietolerancjami pokarmowymi.

Ciasto przygotujesz dosłownie w kilka chwil. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i upiec. Doskonałe na przyjęcia i imprezy w stylu fit.

Brownie jest ciężkie, ceglaste i mocno wilgotne. Czuć intensywnie kakao oraz według mnie nie jest wyczuwalna fasola. Wierzch brownie  obsypałam kropelkami czekoladowymi.

Brownie z fasoli można traktować jako tzw. zdrowa słodycz. Idealne rozwiązanie dla osób uwielbiających słodycze, ale chcących

Idealne w okresie zimowych do gorącej herbaty imbirowej.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na brownie.

brownie z fasoli

BROWNIE Z FASOLI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 420 g fasoli czerwonej z puszki ( po odlaniu z zalewy)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 55 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • kropelki czekolady na wierzch (1/3 szklanki)

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Fasole dobrze osuszamy z zalewy. Następnie wszystkie składniki na ciasto wkładamy do malaksera i rozdrabniamy (zamiast malaksera możesz użyć np. widelca). Formę o wym. 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, obsypujemy kropelkami czekoladowymi lub kawałkami czekolady i pieczemy w temp. 180 C przez około 25-30 min. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero kroimy na kawałeczki.

brownie z fasoli

Komentarze

  • Odpowiedz Katarzyna Z. Listopad 30, 2017 at 11:06

    Wlasnie wstawilam do piekarnika ????

  • Odpowiedz Kinga A. Październik 11, 2017 at 13:25

    Brownie wyszło idealne! :)

  • Odpowiedz gin Październik 10, 2017 at 09:49

    Ma fantastyczny kolor; po zdjęciu myślałam, że to ciasto z burakiem ;)

  • Odpowiedz Oka W. Październik 10, 2017 at 09:40

    Bardzo lubię brownie z fasoli, ale robię je bardziej fit, bez cukru :) Pozdrawiam!

  • Odpowiedz uk Październik 10, 2017 at 08:54

    pomysł na zastąpienie cukru ?

    • Odpowiedz Ilovebake Październik 10, 2017 at 09:03

      Możesz zastąpić miodem lub cukrem brazowym

      • Odpowiedz uk Październik 10, 2017 at 11:22

        nie jem w ogóle węglowodanów :) Stevia lub erythritol dadzą rade ?

        • Odpowiedz Ilovebake Październik 11, 2017 at 08:11

          Powinny :)

    Dodaj komentarz