Zdrowa szarlotka z płatkami owsianymi i dużą ilością jabłek oraz cynamonu. Rewelacyjna w sezonie jesiennym do przemycenia cennych składników w deserze szczególnie dla dzieci. Doskonała na gorąco z bitą śmietaną, serkiem mascarpone lub gałką lodów waniliowych.
Ciasto przypomina troszeczkę ciasto kruche, ale do środka dodajemy jeszcze płatki owsiane i przygotowujemy identycznie jak kruszonkę. W efekcie uzyskujemy chrupiące ciasto ze zdrowym dodatkiem płatków owsianych.
Do szarlotki najlepiej będą pasowały kwaśne odmiany jabłek. Uzyskamy wtedy efekt nie przesłodzonej szarlotki, jabłka będą dawały fajny kontrast smakowy dla dosyć słodkiego ciasta.
Szarlotka z płatkami owsianymi to doskonała propozycja dla osób uwielbiających ciasta z jabłkami i szukających nowych smaków. Nie sprawia żadnych problemów podczas przygotowania i spokojnie możesz ją wykonać nawet wspólnie z dziećmi.
TUTAJ znajdziesz przepis na inne ciasta z jabłkami.
SZARLOTKA Z PŁATKAMI OWSIANYMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 g masła, zimnego
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 5-6 dużych jabłek, najlepiej kwaśnych
- 1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy płatki, cukier, proszek, sól oraz kawałki zimnego masła. Za pomocą siekaczki do ciasta kruchego, malaksera lub dłoni rozdrabniamy, aż powstaną grudki z ciasta.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Na dno wsypujemy połowę ciasta i dociskamy, aby stworzyła równą powierzchnię. Pieczemy w temp. 180 C przez około 10-15 min. wyjmujemy, zostawiamy do lekkiego przestudzenia i oprószamy kaszką manną.
W tym czasie jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na dosyć cienkie plasterki. Oprószamy jabłka cynamonem i cukrem, mieszamy dokładnie.
Wykładamy jabłka na podpieczony spód i obsypujemy pozostałym ciastem. Wierzch oprószamy cynamonem wymieszanym z cukrem. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40 min.
Komentarze
Ja podpiekamy jabłka chwile na patelni. Natomiast brak informacji na jakiej wielkości formę są składniki. Okazało się ze ilość ciasta na formę 24 cm starcza jedynie na spod. Polowe maki zastąpiłam mielonymi orzechami. A kruszonkę musiałam dorobić z dodatkowej porcji składników. Pachnie i wyglada obłędnie ale jeszcze w piecu.
40 min to zdecydowanie na krótki czas pieczenia…jabłka są nadal twarde, nie dopieczone a przez to całe ciasto się rozwala.To samo z ilością ciasta, nic się nie trzyma.
Dziękuję za poprawki, ciasto wyśmienite