Znajdź swój przepis

Ciasto salceson

24 października, 2017

Bardzo proste ciasto salceson, które wykonasz w kilka chwil. Wilgotne, czekoladowe z dosyć dużą ilością jabłek. Większość na pewno kojarzy to ciasto, ale w różnych rejonach ma inne nazwy.

Ciasto jest banalnie proste, wystarczy jajka dobrze ubić z cukrem i dodawać stopniowo pozostałe składniki.

Jabłka nadają fajnej wilgotności przez co spokojnie może być przechowywane nawet kilka dni i nie będzie suche.

Idealne w jesienne i zimowe wieczory do kubka herbaty.

Ciasto salceson jest doskonałe na wspólne pieczenie z dziećmi, nie jest skomplikowanie przez co mogą pomagać np. w dodawaniu składników.

Wilgotne, proste i przepyszne ciasto. Czasami zamiast efektownych deserów chcemy zrobić mega proste ciasto i ten przepis zalicza się do nich. Nie ma mowy o zakalcu.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy z jabłkami.

ciasto salceson

CIASTO SALCESON

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 1 szklanka oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 40 g masła
  • 70 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • 2-3 średnie jabłka (mogą być kwaśne)

 * 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z kakao, cynamonem, proszkiem, sodą oraz dodajemy sól. Jajka w temp. pokojowej miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie naprzemiennie dodajemy w niewielkich porcjach suche składniki i olej. Miksując cały czas na najmniejszych obrotach.
Jabłka kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do ciasta. Keksówkę o wym. 10×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy przez około 50-60 min. do tzw suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.
Masło roztapiamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy ciasto.

ciasto salceson ciasto salceson ciasto salceson ciasto salceson

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czym można zastąpić jabłka?

    1. aneta Autor says:

      Warto pozostac w tym przepisie jednak w przy jablkach. Ewentualnie dobrze będzie smakowało z wiśniami.

  2. Czy w większej keksowce też wyjdzie ciasto ?

    1. aneta Autor says:

      tak, ale nizsze

  3. Kakao 2 lyzeczki? A nie 2 łyżki? Ciasto wyszło o wiele jaśniejsze niż na zdjęciu i niż mogłam się spodziewać po „salcesonie”…. no chyba że to tzw „biały salceson”

  4. Świetnie smakuje również z dodatkiem orzechów włoskich :)

    1. Można dać banany?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x