Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta biszkoptowe, Ciasta z owocami

Biszkopt z jabłkami

October 27, 2017 , 53583 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Biszkopt z jabłkami to jedno z najprostszych i najszybszych ciast z jabłkami jakie piekłam. Leciutkie, puszyste i do tego nieco wilgotne z kawałkami jabłek. Idealne w jesienne wieczory.

Ciasto wykonujemy niemal identycznie jak biszkopt pod tort. Jedyną różnicą jest dodatek oleju i proszku do pieczenia, ale przez te dodatki ciasto zyskuje na wysokości i wilgotności.

Rewelacyjne ciasto do przewożenia i długo zachowuje swoją świeżość. Natomiast najlepsze jest zaraz po wystudzeniu.

Warto jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.

Jeśli nie czujesz się zbyt mocna w kuchni, a masz chęci zmierzyć się z ciastem i wykonać samodzielnie jakiś prosty przepis to na pewno polecam Ci na początek to ciasto. Tutaj nie ma mowy, aby pojawił się zakalec.

Biszkopt z jabłkami nie jest wykwintnym ciastem, ale swoja prostotą i smakiem sprawia,  że raz na jakiś czas mamy ochotę na właśnie takie proste ciasto.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.

ciasto biszkoptowe z jabłkami

BISZKOPT Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli
  • 2 jabłka, średnie

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kosteczkę (możemy lekko skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały). Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku.
W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy dużą łyżką drewnianą lub szpatułką. Na koniec dodajemy olej i ponownie delikatnie mieszamy.
Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wylewamy ciasto i na wierzchu układamy kawałeczki jabłek (nie dawać zbyt dużo jabłek na środek bo bardziej opadnie). Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu ciasto zostawiamy na 15 min. przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie oprószamy cukrem pudrem.

ciasto biszkoptowe z jabłkami
ciasto biszkoptowe z jabłkami
ciasto biszkoptowe z jabłkami
ciasto biszkoptowe z jabłkami
ciasto biszkoptowe z jabłkami

Komentarze

  • Reply Aleksandra May 6, 2020 at 11:31

    Ciasto wyszło przepyszne, zniknęło natychmiast :)
    Zastanawiam się, czy można dodać olej miksując po żółtkach, czy trzeba dopiero po mące ?

    • Reply aneta May 6, 2020 at 12:53

      Jak dodajesz po mące co nieco mniej masa opadnie :)

      • Reply Aleksandra May 9, 2020 at 20:04

        A czy mozna podwoic skladniki? Czy wyjdzie rownie puszyste?

        • Reply aneta May 10, 2020 at 16:01

          tak :)

  • Reply Magda April 28, 2020 at 22:09

    Tak się cieszę, że znalazłam przepis na szybkie, pyszne i proste do zrobienia ciasto z jabłkami. Dodane do ulubionych. Pycha!

  • Reply Aga December 30, 2019 at 03:29

    Jeśli mam blachę o średnicy 26 cm to powinnam zostawić te same ilości czy jednak zwiększyć?

    • Reply aneta December 30, 2019 at 08:30

      Zwiększyć o 1/3 :)

  • Reply Agnieszka November 23, 2019 at 13:00

    Czy może być oliwa z oliwek zamiast oleju rzepakowego?

    • Reply aneta November 23, 2019 at 16:19

      Lepiej użyć oleju

  • Reply Ania November 4, 2019 at 11:24

    Robiłam to ciasto już kilka razy i za każdym razem było pyszne :) Zastanawiam się, czy w tym przepisie można użyć stewii w proszku zamiast cukru, a jeśli tak, to ile?

    • Reply aneta November 8, 2019 at 13:47

      Nie pieke na stewii, ale możesz przeliczyć i spróbować zamienić.

    Leave a Reply