Znajdź swój przepis

Biszkopt z jabłkami

27 października, 2017

Biszkopt z jabłkami to jedno z najprostszych i najszybszych ciast z jabłkami jakie piekłam. Leciutkie, puszyste i do tego nieco wilgotne z kawałkami jabłek. Idealne w jesienne wieczory.

Ciasto wykonujemy niemal identycznie jak biszkopt pod tort. Jedyną różnicą jest dodatek oleju i proszku do pieczenia, ale przez te dodatki ciasto zyskuje na wysokości i wilgotności.

Rewelacyjne ciasto do przewożenia i długo zachowuje swoją świeżość. Natomiast najlepsze jest zaraz po wystudzeniu.

Warto jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.

Jeśli nie czujesz się zbyt mocna w kuchni, a masz chęci zmierzyć się z ciastem i wykonać samodzielnie jakiś prosty przepis to na pewno polecam Ci na początek to ciasto. Tutaj nie ma mowy, aby pojawił się zakalec.

Biszkopt z jabłkami nie jest wykwintnym ciastem, ale swoja prostotą i smakiem sprawia,  że raz na jakiś czas mamy ochotę na właśnie takie proste ciasto.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.

ciasto biszkoptowe z jabłkami

BISZKOPT Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli
  • 2 jabłka, średnie

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kosteczkę (możemy lekko skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały). Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku.
W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy dużą łyżką drewnianą lub szpatułką. Na koniec dodajemy olej i ponownie delikatnie mieszamy.
Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wylewamy ciasto i na wierzchu układamy kawałeczki jabłek (nie dawać zbyt dużo jabłek na środek bo bardziej opadnie). Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu ciasto zostawiamy na 15 min. przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie oprószamy cukrem pudrem.

ciasto biszkoptowe z jabłkami ciasto biszkoptowe z jabłkami ciasto biszkoptowe z jabłkami ciasto biszkoptowe z jabłkami ciasto biszkoptowe z jabłkami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Magduśka says:

    Ja piekłam pół na pół Mąka pszenna zero i Mąka orkiszowa i pół szklanki Ksylitolu. Wersja super na imprezę z dziećmi i insulinoopornym. Równie puszysta.

  2. Ciasto przepyszne

  3. Zapomniałam o oleju. Zobaczymy co wyrośnie ;)

  4. Pyszne, puszyste i wilgotne ciasto! Zniknęło w oka mgnieniu, jeszcze ciepłe. Przepis dołącza do moich ulubionych!

  5. Świetny orzepis, ja po 20 minutach miałam bardzo wysoki biszkopt , dołożyłam jeszcze 10 min i był upieczony

  6. Ciasto wyszło super! Tak pięknie wyrosło ????

  7. Super przepis. Ciasto jest bardzo puszyste.

  8. Świetny przepis! Najbardziej puszysty biszkopt jakiego jadłam :))) i w dodatku jaki pyszny !

  9. Pierwszy raz w życiu robiłam biszkopt i wyszedł super z tego przepisu.
    Trochę martwiłam się ilością jabłek na wierzchu, czy nie za dużo. Ale wyszło wszystko ok.
    Dziękuję za ten przepis.

  10. Aleksandra says:

    Ciasto wyszło przepyszne, zniknęło natychmiast :)
    Zastanawiam się, czy można dodać olej miksując po żółtkach, czy trzeba dopiero po mące ?

    1. aneta Autor says:

      Jak dodajesz po mące co nieco mniej masa opadnie :)

    2. Aleksandra says:

      A czy mozna podwoic skladniki? Czy wyjdzie rownie puszyste?

    3. aneta Autor says:

      tak :)

  11. Tak się cieszę, że znalazłam przepis na szybkie, pyszne i proste do zrobienia ciasto z jabłkami. Dodane do ulubionych. Pycha!

  12. Jeśli mam blachę o średnicy 26 cm to powinnam zostawić te same ilości czy jednak zwiększyć?

    1. aneta Autor says:

      Zwiększyć o 1/3 :)

  13. Czy może być oliwa z oliwek zamiast oleju rzepakowego?

    1. aneta Autor says:

      Lepiej użyć oleju

  14. Robiłam to ciasto już kilka razy i za każdym razem było pyszne :) Zastanawiam się, czy w tym przepisie można użyć stewii w proszku zamiast cukru, a jeśli tak, to ile?

    1. aneta Autor says:

      Nie pieke na stewii, ale możesz przeliczyć i spróbować zamienić.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x