Serowe ciasto z żurawiną o niesamowicie pysznym smaku i delikatnej konsystencji. Wilgotna, leciutka i do tego bardzo prosta w przygotowaniu. Polecam na nadchodzące święta.
Dzięki dodaniu do ciasta serka ciasto spokojnie może poleżeć kilka dni i nie straci zbyt dużo na swoim smaku. Dodałam do ciasta serek śmietankowy z Piątnicy, który jest dosyć zwarty i ciężki. Nie dodawałabym serków o zbyt mocno kremowej konsystencji.
Składniki do ciasta wyjmij dzień wcześniej, aby uzyskały taka samą temperaturę. Ciasta ucierane są podatne na zakalec i koniecznie musisz przestrzegać tej zasady.
Ciasto jest słodkie z wyczuwalna nutą serka, która fajnie przełamana jest przez kwaśną żurawinę. Do ciasta używamy świeżych owoców bądź mrożonych, ale wcześniej jej nie rozmrażamy.
Serowe ciasto z żurawiną uwielbiam i jest to jedna z moich ulubionych babek. Oczywiście zamiennie możesz dodać inne owoce o kwaśnym smaku, ale żurawina jest idealna w okresie świątecznym.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.
SEROWE CIASTO Z ŻURAWINĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła, temp. pokojowa
- 250 g serka śmietankowego, mielonego
- 4 jajka
- 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 1 szklanka żurawiny, świeżej
- cukier puder do oprószenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Miękkie masło miksujemy przez chwilę następnie dodajemy serek, cukier, wanilię oraz po jednym jajku. Dodajemy suche składniki i sól i miksujemy tylko do połączenia. Wrzucamy świeżą żurawinę i delikatnie łączymy. Keksówkę o wym. 12×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Ciasto przepyszne! Mięciutkie i wilgotne i 3 dni świeże! Użyłam serka kanapowego z piatnicy, był mocno kremowy i” mazisty”, ale ciacho wyszło wspaniale!
Ciasto wygląda bardzo apetycznie, więc spróbuję zrobić. Zastanawiam się jednak jakiego serka użyć? takiego kanapkowego czy bardziej mascarpone?
Lepszy będzie kanapkowy
Czy może być serek ricotta?
Tak