Znajdź swój przepis

Faworki z mascarpone

2 lutego, 2018

Niesamowicie delikatne i i kruche faworki z mascarpone to nowa odsłona klasycznego deseru w tłusty czwartek.

Faworki z mascarpone różnią się konsystencją, która jest o wiele bardziej lżejsza i wręcz rozpływa się w ustach. Nie znam innego przepisu na faworki, które tak genialnie smakują.

Przy wykonaniu faworków trzeba pamiętać o tym, aby składniki były prosto z lodówki i ciasto bardzo cienko rozwałkować. Wtedy mamy pewność, że wyjdą kruche i delikatne.

Podczas przygotowywania ciasta trzeba je „obić” wałkiem, aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza do ciasta. Podczas smażenia faworki będą miały duże wybrzuszenia.

Faworki z mascarpone dzięki dodaniu serka zachowują swoją świeżość nawet kilka dni i nie twardnieją jak te klasyczne.

Faworki zaraz po pączkach są moim ulubionym deserem w tłusty czwartek. W tym roku polecam szczególnie ten przepis. Coś nowego i do tego ten cudowny smak.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tłusty czwartek.

faworki

FAWORKI Z MASCARPONE

SKŁADNIKI NA FAWORKI:

ILOŚĆ: 2 duże talerze

  • 300 g mąki tortowej
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka wódki lub octu spirytusowego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • olej do smażenia np. rzepakowy
  • cukier puder + 1 łyżeczka cukru waniliowego do oprószenia

Mąkę przesiewamy do dużej miski, następnie dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Wałkiem „bijemy” ciasto, czyli po prostu uderzamy, aby wtłoczyć powietrze przez co podczas smażenia będą wypukłe. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30-60 min. Ciasto dzielimy na cztery części i każdą rozwałkowujemy na bardzo cienki placek około 1-2 mm grubości. Następnie wycinamy paski wzdłuż i przekrawamy w poprzek ciasta. Każdy kawałek nacinamy w środku i przekładamy przez niego jeden koniec. Gotowe smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

faworki faworki faworki faworki

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ja właśnie przepuszczam 2 razy ciasto przez maszynkę. Ciasto jest mega delikatne , a podczas wałkowania widać pęcherzyki powietrza.

  2. AGNIESZKA says:

    Dziękuję za super przepis. Faworki wyszły przepyszne, mega chrupkie.

  3. Zamiast ,,obijania,, składam j podobnie jak ciasto francuskie i wałkuję, czynność powtarzam ok. 8-10 x .
    Pozdrawiam smakoszy faworków vel chruścików ;)) i autorkę bloga : )

  4. Ja nic nie ubijamy i nie przepuszczam i zawsze mają masę pęcherzyków no i nic mi nie twardnieje no chyba że 😉 sami się domyślacie co 😁😁😁😁

  5. Na jakimś blogu była porada żeby zamiast bicia przepuścić przez maszynkę do mielenia i zagnieść

  6. Polecam :-)

  7. Czy mozna je zrobic w wersji pieczonej:)?

    1. aneta Autor says:

      na blogu znajdziesz przepis na faworki pieczone :)

  8. Witam :) czy można schować ciasto do lodówki na noc i rano zabrać się za pieczenie faworków?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  9. A czy można zamiast bicia rozwałkować, złożyć, rozwałkować, złożyć, rozwałkować, złożyć, i tak kilkanaście razy? Mam maszynkę do makaronu i wałkowanie na przystawce do lasagne jest mniej męczące niż bicie.

    1. Ilovebake says:

      Myślę, że można tak wykonać :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x