Znajdź swój przepis

Omlet bez mąki (na dwa sposoby)

13 lutego, 2018

Omlet bez mąki wykonany jedynie na samych jajkach. Puszysty, delikatny i co najważniejsze błyskawiczny w przygotowaniu. Doskonały sposób na urozmaicenie śniadania. Przepis podaję na dwa sposoby.

Omlet wykonujemy na dwa sposoby: z ubitymi białkami lub mieszamy po prostu wszystkie składniki. Wybór należy do Ciebie. Druga wersja będzie mniej puszysta, ale równie smaczna.

Omlet możesz wykonać na słodko lub słono. Do środka możesz dodać np. pieczarki lub inne warzywa. W sezonie no owoce możesz dodać np. świeże jagody lub maliny.

Moja wersja omletu jest na słodko z dżemem jagodowym oraz odrobiną jogurtu naturalnego. Zdrowe i pyszne.

Omlet bez mąki to idealny sposób na śniadanie dla osób na diecie bezglutenowej.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na omlety, naleśniki i placuszki.

omlet

OMLET BEZ MĄKI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 1 omlet

  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywna masę. Żółtka miksujemy z cukrem przez około 1-2 min. Następnie dodajemy łyżkę piany z białek i miksujemy do połączenia, aby podnieść masę. Dodajemy całość masy z białek i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub dużej łyżki z żółtkami. Masło roztapiamy i przekładamy masę na omlet. Smażymy na małym ogniu, aż zetnie się spód. Wykładamy na talerz, następnie przykładamy patelnie i odwracamy tak, aby nie ścięta góra znajdowała się na dnie patelni. Smażymy na małym ogniu do lekkiego zarumienienia.

Prostszy sposób na omlet: wszystkie składniki mieszamy ze sobą do połączenia. Patelnię lekko rozgrzewamy, wylewamy masę i smażymy na roztopionym maśle. Lekko ścięty dół omletu zagarniamy szpatułką do środka i nieco przechylamy patelnię, aby masa mogła spłynąć na brzegi. Robimy tak z wszystkimi bokami. Smażymy na małym ogniu do zarumienienia.

omlet omlet

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x