Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka

Ciasteczka jaglane

March 2, 2018 , 58213 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Proste ciasteczka jaglane idealne na zdrową przekąskę lub deser. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Przepyszne i szybkie w wykonaniu ciasteczka fit.

Ciastka z kaszy jaglanej to fajny patent na wykorzystanie resztek kaszy, którą mamy w domu np. z obiadu.

Niezbyt słodkie, kokosowe z wyczuwalną nutą kaszy.

Ciasteczka jaglane to zdrowy sposób na deser kiedy jesteś na diecie lub po prostu na przekąskę do pracy.

Jajko w przepisie możesz zastąpić dojrzałym bananem. Cukier zamień na daktyle, zmiksuj i wymieszaj ze składnikami. W ten sposób pozbędziesz się składników uczulających lub zawierających zbędne kalorie.

Ciasteczka zamknięte w szczelnym pojemniku można przechowywać nawet tydzień.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z kaszą jaglaną.

ciastka z kaszy jaglanej

CIASTECZKA JAGLANE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 1 blaszka ciasteczek

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej*
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki migdałów, bez skórki (opcjonalnie)
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3-4 łyżki cukru, cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wiórki rozdrabniamy razem z migdałami. Kaszę mieszamy razem z mąką, cukrem, jajkiem, wanilią, olejem oraz zmiksowanymi wiórkami. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Widelcem dociskamy do blaszki, tworząc fikuśny kształt. Pieczemy w temp. 180 C do zarumienienia spodu ciasteczek.

* kaszę gotujemy w proporcji 1 szklanka kaszy do 2 1/4 szklanki wody.

ciastka z kaszy jaglanej
ciasteczka-jaglane-3
ciastka z kaszy jaglanej

Komentarze

  • Reply Patrycja May 24, 2020 at 12:37

    Robię właśnie ciasteczka z przepisu. Jeszcze ich nie probowałam, bo dochodzą w piekarniku, ale z ciekawości wrzuciłam składniki do fitatu i obliczyłam, ile blacha (u mnie 17 ciasteczek) ma kalorii, skoro one takie “fit”. I 3000 kalorii na blachę (ok 170-180 na ciastko) to na pewno nie jest fit (a robiłam bez cukru) ???? z radami typu “zamień cukier na daktyle by uniknąć zbędnych kalorii” też trochę nietrafione, bo może się zdarzyć, że daktyle będą mieć wiecej kalorii :) już lepiej zaproponować ksylitol lub inme tego typu, które mają niemal 0 kcal.
    Dzięki za udostępnienie przepisu, na pewno jest to dobra inspiracja, jednakże nazywanie czegoś “fit”, nie mając pojęcia, czy jest to fit (a nie jest), może zaszkodzić komuś, kto ślepo wierzy w internety.
    Warto pamiętać, że to co zdrowe, nie zawsze będzie wspierało bycie na diecie :)

    Pozdrawiam serdecznke

  • Reply Ewa January 4, 2020 at 14:32

    Ciastka wyszły super???? ale dałam 2 jajka i 2 łyżki oleju kokosowego. Dzięki temu ciasto nabrało sprężystości i się nie kruszyło????

  • Reply Natalia December 4, 2019 at 09:41

    Nie miałam mąki kukurydzianej i zamiast niej dodałam ciemne kakao – wyszły przepyszne kakaowe ciasteczka ????

  • Reply Joanna May 2, 2018 at 23:35

    Zrobiłam. W smaku ok. Następnym razem dodam chyba jeszcze 1 jajko, ponieważ masa była sucha i ciastka trochę się rozpadają.

  • Reply Karolina March 2, 2018 at 13:10

    Wyglądają fantastycznie! I pewnie tak też smakują :)

  • Leave a Reply