Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Ciasta ucierane, Wielkanoc

Ciasto z galaretką (Jaffa Cake)

Marzec 16, 2018 , 12385 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto z galaretka i polewą czekoladową zwane jaffa cake. Do złudzenia przypomina w smaku ciasteczka delicje.

Ciasto jest wilgotne, piaskowe z pomarańczowym aromatem. Przepyszne i proste do zrobienia. Przepis będzie również doskonały do przygotowania zwykłej babki piaskowej na święta wielkanocne.

Galaretkę na wierzch dałam o smaku pomarańczowym, ale możesz ją wymienić na inny smak np. brzoskwiniowy.

Polewa z gorzkiej czekolady idealnie współgra z pomarańczowym smakiem i nadaje ciastu wyrazistości.

Ciasto z galaretką (jaffa cake) lub jak kto woli delicja to ciekawa propozycja na tegoroczne święta Wielkanocy. Na pewno zaskoczysz gości i babka nie będzie nudna. Polecam.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta wielkanocne.

ciasto z galaretką

CIASTO Z GALARETKĄ I CZEKOLADĄ (JAFFA CAKE)

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka, duże
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 400 ml gorącej wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąki przesiewamy razem z proszkiem. Jajka (powinny być w temp. pokojowej) umieszczamy w miseczce razem z solą, cukrem i miksujemy na jasną i puszystą masę. Całość powinna potroić swoją objętość. Cały czas miksując wlewamy niewielkim strumieniem olej oraz ekstrakt. Na koniec dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki i miksujemy tylko do połączenia.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 40-45 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Studzimy, wkładamy do lodówki, aż zacznie gęstnieć. Tężejącą wykładamy na wierzch ciasta (jeśli ciasto nie jest równe można nieco ściąć), wkładamy do lodówki, aż do całkowitego ścięcia.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i chwilę zostawiamy. Mieszamy do połączenia. Polewamy ciasto i zostawiamy do stężenia polewy. Dodatkowo niewielką ilość polewy przełożyłam do woreczka, lekko ucięłam jego róg i polałam na wierzch tworząc fikuśne kształty. Gotowe.

ciasto z galaretką
ciasto z galaretką
ciasto z galaretką
ciasto z galaretką
ciasto z galaretką

Komentarze

  • Odpowiedz okruszka Marzec 22, 2018 at 21:23

    Widzę, że Pani ciasto ma oblane boki czekoladą, więc należy je polać dopiero po wyjęciu z blaszki, tak? Rozumiem, że należy przechowywać je w lodówce, czy nie robi się wilgotne np. po 24 godzinach?

    • Odpowiedz Ilovebake Marzec 23, 2018 at 07:42

      Możesz je polać nawet w blaszce, ale ja wolałam posmarować również polewą boki :) Ciasto przechowujemy w lodówce i nie robi się wilgotne nawet po 1 dniu :)

  • Odpowiedz Monika G. Marzec 17, 2018 at 13:29

    Zrobiłam na bazie tego ciasta babeczki dla córki i wyszły fantastyczne.

  • Odpowiedz Marta Marzec 16, 2018 at 14:14

    Mozna prosic o wymiary keksowki?

    • Odpowiedz Ilovebake Marzec 16, 2018 at 15:40

      U mnie około 10×24 cm

    Dodaj komentarz