Znajdź swój przepis

Ciasto Maxi King

6 kwietnia, 2018

Ciasto Maxi King to domowa wersja znanego batonika. Ciasto bez pieczenia na herbatnikach z masą mleczną, kajmakiem i czekoladą. Przepyszne, słodkie i do tego szybkie do zrobienia.

Krem na bazie masła i mleka w proszku jest słodziutki, delikatny i mleczny. Ciasto przekładane jest kilkukrotnie herbatnikami. Orzeszki podprażone na patelni mają fajny smak i aromat. Do polewy użyłam czekolady deserowej, ale możesz użyć pół na pół mlecznej i deserowej lub gorzkiej. Każdy z nim będzie smacznym dopełnieniem ciasta.

Ciasto Maxi King najlepiej wykonać 1-2 dni przed podaniem, aby herbatniki miały czas zmięknąć pod wpływem masy.

Szczególnie polecam dla osób, które uwielbiają mocne słodkie ciasta.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

maxi king ciasto

CIASTO MAXI KING

SKŁADNIKI NA MLECZNY KREM:

  • 250 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 szklanki mleka w proszku
  • 250 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 80 ml śmietanki kremówki

DODATKOWO:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 2 paczki herbatników maślanych
  • 1 paczka herbatników kakaowych

Mleko wlewamy do rondelka o grubym dnie razem z cukrami. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i studzimy. Miękkie masło przez chwilę miksujemy. Następnie dodajemy naprzemiennie ostudzone mleko oraz przesiane mleko w proszku w niewielkich porcjach. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy herbatniki maślane i wykładamy połowę masy mlecznej. Układamy kolejną warstwę herbatników i lekko podgrzaną masę kajmakową. Ponownie herbatniki i masa maślana. Na koniec układamy herbatniki kakaowe i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Orzeszki drobno siekamy i prażymy na suchej patelni. Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Orzeszki wykładamy na herbatniki, następnie polewamy czekoladą i wyrównujemy. Wkładamy na 30 min do lodówki. Przed podaniem warto wyciągnąć ciasto na około 15 min, będzie się łatwiej kroiło.

maxi king ciasto maxi king ciasto maxi king ciasto

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ja zrobię dzis ale nie dodam cukru do masy

  2. Pyszne ciasto tylko dla tych co naprawde lubią słodkie a my z rodziną baaaaardzo takie lubimy polecam

  3. Wszystko wygląda ładnie, ale niestety to ciasto jest tak słodkie, ze jeść się go nie da. Przekombinowane, że tak powiem

  4. Smietana kremowka ma byc 36% czy 30%?

    1. aneta Autor says:

      30% :)

  5. Witam, czy na formę 21×25,5 cm lub formę 23x27cm mam podwoić składniki lub dodać o 1,5 więcej ?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x