Znajdź swój przepis

Bananowa krówka

18 kwietnia, 2018

Ciasto bananowa krówka bez pieczenia na herbatnikach. Banany, krem budyniowy, krem śmietankowy oraz kajmak. Przepyszne i proste ciasto.

Krem śmietankowy wykonałam na bazie kremówki, serka oraz mleka w proszku. Krem wyszedł bardzo delikatny, lekki i mleczny. Jak dla mnie super smaczny.

Banany, aby zbyt szybko nie ściemniały należy skropić sokiem z cytryny. Budyń natomiast wykonałam samodzielnie na bazie żółtek, które sprawiają, że ma kremową konsystencję.

Ciasto wykonujemy na kilka godzin przed podaniem, aby warstwy stężały i herbatniki miały czas zmięknąć.

Ciasto bananowa krówka uwielbiam i mogłabym polecać je dla każdego nie tylko na imprezy lub letnie spotkania. Sprawdzi się również na uroczystości, urodziny lub dla dzieci.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

bananowa krówka

BANANOWA KRÓWKA

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 800 l mleka
  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie)
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • 3 banany
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 duża paczka herbatników maślanych
  • 1 puszka masy kajmakowej

Blaszka o wymiarach 24×24 cm

Do 600 ml mleka wsypujemy cukry i doprowadzamy do wrzenia. Żółtka i przesiane mąki dodajemy do pozostałego mleka i dokładnie mieszamy. Gorące mleko zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając wlewamy mieszaninę zimnego mleka. Ponownie przekładamy na gaz i cały czas mieszając gotujemy, aż budyń będzie mocno gęsty. Gotowy owijamy folią spożywczą, aby nie powstał „kożuch” i zostawiamy, aż będzie w temp. pokojowej. Miękkie masło miksujemy na puch, następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem lub folią i układamy na dnie herbatniki. Smarujemy 1/3 kremu budyniowego. Banany kroimy na dosyć duże plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na kremie i przykrywamy pozostałą częścią. Układamy kolejną warstwę herbatników i smarujemy masą kajmakową (możesz ja chwilę podgrzać w rondelku wtedy lepiej będzie się rozsmarowywać), przykrywamy drugą warstwą herbatników.
Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz mleko w proszku i miksujemy do połączenia. Wykładamy na herbatniki i owijamy folią spożywczą. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc. Podajemy oprószone posypką czekoladową lub startą czekoladą.

bananowa krówka bananowa krówka bananowa krówka bananowa krówka bananowa krówka bananowa krówka

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy jak zrobię ciasto rano to herbatniki zmiękną do popołudnia?

    1. Można je lekko nasączyć np. herbatą i wtedy problem z głowy :)

  2. Mam obawę przed owinięciem ciasta folia spożywczą, że do folii przyklei się masa. Jak u pani się to sprawdza? Planuję zrobić to ciasto dzień wcześniej (będzie czekało dobę w lodówce i faktycznie może wyschnąć) na szklanej desce bez boków, a nie w foremce. Co może mi Pani doradzić? Pozdrawiam!

    1. aneta Autor says:

      możesz poczekać, aż masa dobrze stężeje i wtedy owinąć folią.

  3. Katarzyna K. says:

    Witam, mam pytanie jakich innych owoców można użyć zamiennie,może truskawki? Niestety po ułożeniu skropionych cytryną bananów w budyniu natychmiast pojawiały się grudki, jakby masa się warzyła. Ciasto bardzo smakowało domownikom i chciałabym je powtórzyć ale i wyeliminować swoje błędy. Może za mocno skropiłam cytryną?

    1. Ilovebake says:

      Mogą być maliny, truskawki lub borówki

    2. Bardzo dobre ciasto

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x