Znajdź swój przepis

Cytrynowe ciasto z cukinią

7 maja, 2018

Prosty przepis na cytrynowe ciasto z cukinią. Ciasto jest lekkie, wilgotne i puszyste z nutką cytryny i nie wyczuwalną cukinią. Idealne w sezonie wiosennym.

Ciast z cyklu wymieszaj suche z mokrymi i do piekarnika. Nie wymaga zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Po upieczeniu możesz spokojnie je przechowywać w lodówce nawet kilka dni.

Wierzch polałam lukrem cytrynowym, ale możesz posypać cukrem pudrem lub podawać bez polewy.

Ciasto cytrynowe z cukinią to fajną propozycja na szybki deser, kiedy na bazarkach mamy pod dostatkiem cukinii.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta z cukinią.

cytrynowe ciasto z cukinią

CYTRYNOWE CIASTO Z CUKINIĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • 1 szklanka startej na tarce cukinii
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz sodą. W oddzielnej miseczce mieszamy cukier, cukinię (nie odciskamy), jajko, olej, sok i skórkę z cytryną oraz sól. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia. Gotowe przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. do tzw suchego patyczka.
Cukier puder przesiewamy do miseczki. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Lukier powinien być płynny (jeśli jest za gęsty dodaj więcej np. soku z cytryny).

cytrynowe ciasto z cukinią cytrynowe ciasto z cukinią

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Agusik K. says:

    Upieklam,niestety wyszlo zbite i suche. Nie odscisnelam cukini, tak jak w przepisie, ale tez nie pozostawilam jej na dlugo by puscila wiecej soku, moze to bylo przyczyna.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x