Znajdź swój przepis

Kopiec kreta z truskawkami (bez pieczenia)

4 czerwca, 2018

Znany deser kopiec kreta z truskawkami w wersji bez pieczenia. Deser jest bardzo szybki w przygotowaniu, ponieważ bazujemy na zmielonych ciasteczkach. Krem jest leciutki i delikatny z dużą ilością czekolady w środku. Całość dopełniają świeże truskawki w sezonie. Pyszny i szybki deser na lato.

Ciasteczka do przepisu najlepiej jeśli będą ciemnie, aby imitowały kopiec kreta. Użyłam do przepisu ciasteczek oreo razem z kremem. Natomiast możesz je zamienić np. na herbatniki kakaowe jeśli nie przepadasz za oreo.

Krem na bazie kremówki i serka mascarpone jest leciutki, puszysty i fajnie współgra z czekoladą. Do środka dodałam posypkę czekoladową o gorzkim smaku. Natomiast możesz zetrzeć czekoladę na tarce i dodać do kremu, smak będzie podobny.

Na spód układamy całe truskawki, które nie tylko orzeźwiają smak deseru, ale pięknie wyglądają po przekrojeniu.

Kopiec kreta z truskawkami bez pieczenia to rewelacyjny pomysł na szybki deser i do tego nie trzeba włączać piekarnika. Idealny na upały.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na kopiec kreta.

kopiec kreta

KOPIEC KRETA Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI:

  • 300 g ciasteczek typu oreo
  • 1 łyżka kakao
  • 70 g masła

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 80 g startej gorzkiej czekolady lub posypki czekoladowej
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 500 g truskawek

Ciasteczka mielimy (4 łyżki zostawiamy do oprószenia wierzchu), następnie dodajemy przesiane kakao oraz roztopione masło. Dokładnie mieszamy. Dno tortownicy o śr. 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę z ciasteczek na spód i dociskamy. Na czas przygotowania masy wkładamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem. Dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem żelatynę. Na koniec łączymy ze startą czekoladą lub posypką czekoladową.
Na warstwę z ciasteczek układamy truskawki, następnie wykładamy tężejący krem formując kształt kopca. Na koniec oprószamy pozostałymi ciasteczkami wcześniej zmielonymi. Wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny.

Kopiec kreta Kopiec kreta Kopiec kreta Kopiec kreta

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. chyba wkardl sie blad „Dodajemy przesianą kremówkę „

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x