Znajdź swój przepis

Ciasto lodowiec

15 czerwca, 2018

Ciasto lodowiec, które dobrze schłodzone rzeczywiście smakuje podobnie do lodów. Połączenie kremów budyniowych o dwóch smakach razem z galaretką i owocami to hit tego lata. Błyskawiczne do przygotowania i doskonałe na upały.

Ciasto lodowiec nie wymaga pieczenia. Okrągłe biszkopciki stanowią bazę do deseru. Krem budyniowy wykonałam od podstaw sama. Nie bazujemy w tym wypadku na gotowym budyniu. Gotujemy samodzielnie budyń na bazie żółtek, które sprawiają, że smak jest delikatniejszy i smaczniejszy. Kremy dzielimy na dwie części: jeden jest o smaku waniliowym, natomiast drugi o wiele intensywniejszy o smaku kakaowym.

Na wierzch dodajemy dosyć dużą ilość owoców sezonowych i zalewamy galaretką. Ja użyłam malinowej, ale może być truskawkowa, owoce leśne lub inny ulubiony smak. Owoce możesz dodawać przeróżne w mixie lub dodać tylko jeden rodzaj. Według mnie pomieszanie daje smaczniejszy smak.

Ciasto lodowiec to idealny deser na lato. Szybki w przygotowaniu, nie trzeba używać piekarnika i do tego ten przepyszny smak. Jedno z lepszych ciast na zimno jakie jadłam. Polecam.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

ciasto-lodowiec

CIASTO LODOWIEC

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 żółtka
  • 2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 200 g masła, temp. pokojowa

DODATKOWO:

  • okrągłe biszkopty do przełożenia ( 2 torebki)
  • 2 x galaretki malinowe
  • 600 ml gorącej wody
  • owoce na wierzch np. truskawki, maliny, czereśnie

400 ml mleka zagotowujemy razem z solą, cukrem oraz wanilią. W pozostałym mleku mieszamy żółtka oraz przesiane mąki. Zestawiamy z ognia gorące mleko i dodajemy cały czas mieszając zimną mieszaninę. Ponownie przekładamy na ogień i gotujemy, aż budyń będzie mocno gęsty. Wierzch budyniu owijamy folią spożywczą i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce budyń. Gotowy krem dzielimy na dwie części, do jednej dodając przesiane kakao.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do lekkiego stężenia (po ostygnięciu można włożyć do lodówki).
Na dnie tortownicy o śr. 22-24 cm układamy biszkopty (można je delikatnie nasączyć np. wodą z cukrem i alkoholem). Wykładamy jasny krem, układamy biszkopty i ciemny krem. Układamy owoce i wylewamy tężejąca galaretkę. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub najlepiej całą noc.

ciasto-lodowiec ciasto-lodowiec ciasto-lodowiec ciasto-lodowiec ciasto-lodowiec ciasto-lodowiec

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. A jakie proporcje na tortownice kwadratowa 24×24?

    1. Można zwiększyć tak o 1/4 :)

  2. Daniela says:

    Ciasto i szczególnie krem budyn pyszny ❤ mam tylko pytanie co do możliwości zastąpienia masła naprzyklad śmietana, mascarpone itp.?? Jakie sa możliwości, probowala Pani inne warianty?? Pozdrawiam i DZIĘKUJĘ za przepis ❤

    1. aneta Autor says:

      warstwę budyniową można zastąpić np. twarogiem z wiaderka:)

  3. Zrobiłam. Bardzo smaczne:) Jedynie moja masa wyszła zbyt luzna- pewnie za mało mąki, wolałabym odmierzanie na gramy:) i część masy z kakao zwarzyła się (może nie powinnam używać już miksera na tym etapie?). Dopracuję te szczegóły następnym razem bo robić na pewno warto.

  4. Mam pytanie czy po masie ciemnej naprawdę wykładamy jeszcze raz biszkopty? Tak jest w opisie „(…) ciemny krem i ponownie biszkopty”. Ze zdjęcia nie wygląda żeby przed owocami była jeszcze jedna warstwa biszkoptów i jakby były to myślę, że biszkopty mogłby nasiąknąć galaretką. Pozdrawiam. Sylwia.

    1. Ilovebake says:

      Dzięki za info :) faktycznie się rozpędziłam i są dwie warstwy biszkoptów :)

  5. Zrobiłam i polecam! Ciasto nie jest za słodkie, co jest zaletą bo można go dużo zjeść i sie nie przesłodzić;) proporcje bardzo dobre, chociaż z drugiej paczki biszkoptów użyłam może 3-4 sztuki. Niestety zważyła mi się masa i nie wygląda to dobrze. Nie wiem dlaczego tak sie mogło stać… Budyń był dobrze wystudzony, masło w temp. Pokojowej.
    Jednak sam przepis uważam za warty wypróbowania:)

    1. Co do zważonej masy to polecam miskę z masą wstawić do kąpieli wodnej( pod miską woda z gotującą się wodą) i cały czas mieszać, póki masa nie będzie miała odpowiedniej konsystencji.

  6. Witam, ciasto wygląda wspaniale!
    Za tydzień mam ważną uroczystość ale nie będę miała czasu więc chciałabym lodowca zrobić wcześniej i zamrozić, myśli Pani że to się może udać? Czy po rozmrożeniu będzie równie dobry czy raczej bardzo na tym ucierpi (wygląd lub smak)?

    1. Ilovebake says:

      Nigdy nie słyszałam o mrozeniu ciast bez pieczenia :) może na próbę zrób mała blaszke i zobaczysz czy jest ok :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x