Znajdź swój przepis

Tarta malinowa kostka

25 czerwca, 2018

Przepyszna tarta malinowa kostka inspirowana bardzo popularnym ciastem. Tutaj wersja na bazie kruchego spodu z herbatników, galaretki z malinami oraz kremu śmietankowego i bezy.

Spód na bazie herbatników wymieszanych z masłem i czekoladą jest jednym z łatwiejszych jakie znam. Nie wymaga pieczenia i do tego jest mocno czekoladowy i kruchy.

Maliny bardzo orzeźwiają całą tartę i podkręcają jej smak. Do tego leciutki krem śmietankowy i słodka beza, która jest delikatna i piankowa w środku. Deser jest wielowymiarowy i do tego kontrastuje smakami i konsystencją.

Doskonały przepis na wykorzystanie białek, który pozostały nam w lodówce i nie mamy pomysłu co z nimi zrobić.

Tarta malinowa kostka w sezonie letnim to idealny deser, który na pewno będzie hitem spotkań, grilla lub imprez. Super smaczna i do tego mało skomplikowany przepis. Polecam.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na tarty.

tarta malinowa

TARTA „MALINOWA KOSTKA”

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 300 g herbatników
  • 80 g czekolady gorzkiej, roztopionej
  • 60 g masła, roztopionego

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:

  • 1 galaretka malinowa
  • 400 ml gorącej wody
  • 250 g malin

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 3 białka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec łączymy z sokiem z cytryny. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o śr. 24 cm i wypełniamy go masą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 C i od razu zmniejszamy do 110 C i podpiekamy przez 1,5 godz. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Herbatniki (u mnie połączenie maślanych i kakaowych) rozdrabniamy w malakserze lub wrzucamy do mocnego woreczka foliowego i rozdrabniamy wałkiem. Czekoladę roztapiamy nad parą wodną. Lekko studzimy i dodajemy do herbatników razem z roztopionym masłem. Dokładnie mieszamy i wykładamy na dno formy na tartę o śr. 24 cm. Lekko dociskamy spód i boki. Wkładamy do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i wkładamy do lodówki. Maliny wykładamy na spód i wylewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Wykładamy na galaretkę i układamy na wierzch bezę.

tarta malinowa tarta malinowa tarta malinowa tarta malinowa tarta malinowa

 

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy mogę zrobić to w normalnej blaszce,tej mniejszej – 20*30?

    1. aneta Autor says:

      tak

  2. Witam,
    Czy mogę użyć do tarty mrożonych malin? Czy to kremu mogę dodać serek mascarpone?

    1. aneta Autor says:

      można dodać mrożone i możesz dodać mascarpone

  3. Jak przechowywać to ciasto, aby beza pozostawała chrupiąca?

    1. Tartę należy szczelnie owinąć folią spożywczą i dopiero wstawić do lodówki.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x