Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe, Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Ciasto czekoladowe z malinami i kremem

Czerwiec 29, 2018 , 62303 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto czekoladowe z malinami i kremem w dwóch smakach. Biszkopt kakaowy, krem czekoladowy, krem śmietankowy i zatopione w nim maliny. Idealny letni deser w sezonie na maliny.

Biszkopt kakaowy możesz lekko nasączyć np. naparem z herbaty z odrobiną alkoholu lub naparem z kawy. Krem z dodatkiem ciemnej czekolady jest intensywny w smaku i idealnie pasuje do świeżych malin. Krem śmietankowy jest leciutki jak chmurka i stanowi fajny kontrast dla czekoladowej warstwy. Całość udekorowałam startą czekoladą.

Ciasto czekoladowe z malinami i kremem to pyszny deser na lato w sezonie na świeże owoce. Warstwy wyglądają po przekrojeniu przepięknie i do tego równie dobrze smakują.

Osoby, które uwielbiają czekoladę na pewno będą zachwycone.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

Ciasto czekoladowe z malinami

CIASTO CZEKOLADOWE Z MALINAMI

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny *
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • ok. 250 g malin

DODATKOWO:

  • starta czekolada do dekoracji

1 szklanka o pojemności 250 ml.

* żelatynę możesz zastąpić 150 g serka mascarpone

Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy, aby piana jak najmniej opadła. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia (jeśli lubisz możesz delikatnie nasączyć biszkopt np. naparem kawy lub alkoholem wymieszanym z herbatą).
Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną i zostawiamy do przestudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, dzielimy na dwie część. Do jednej z nich dodajemy łyżkę przesianego cukru pudru oraz ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę i delikatnie mieszamy. Wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Na czas przygotowania drugiego kremu wkładamy do lodówki. Drugą część miksujemy z pozostałym przesianym cukrem pudrem oraz żelatyną. Maliny układamy na kremie czekoladowym i przykrywamy kremem śmietankowym. Wkładamy do lodówki na min. 1 godz. Dekorujemy startą gorzką czekoladą.

Ciasto czekoladowe z malinami
Ciasto czekoladowe z malinami
Ciasto czekoladowe z malinami
Ciasto czekoladowe z malinami
Ciasto czekoladowe z malinami
Ciasto czekoladowe z malinami

Komentarze

  • Odpowiedz Ankasmietanka Sierpień 19, 2019 at 21:40

    Mi również ślinka ???? leci na sam widok, będę pichciła, tylko mam pytanie do masy czekoladowej nie trzeba dodać żelatyny, sama śmietana z czekoladą nie będzie płynąć? ☺️

  • Odpowiedz Anna W. Czerwiec 16, 2019 at 11:38

    Mam pytanie odnośnie mascarpone, dodajemy tylko do białej masy zamiast żelatyny prawda?

    • Odpowiedz Ilovebake Czerwiec 16, 2019 at 13:03

      Tak, ale w takie upały radziłbym jeszcze czymś zagescic. Jeśli nie lubisz żelatyny może smietan-fix.

  • Odpowiedz Ewelina Czerwiec 4, 2019 at 19:46

    Ciasto robiłam jest świetne. Chciałabym wykorzystać biszkopt z tego przepisu, ale jasny. Ile i jakiej mąki powinnam dosypać zamiast kakao?

    • Odpowiedz Ilovebake Czerwiec 5, 2019 at 08:29

      Wystarczy zastąpić kakao mąką :)

  • Odpowiedz Natalia Luty 20, 2019 at 20:26

    Czy maliny moga byc mrozone :)?

    • Odpowiedz Ilovebake Luty 21, 2019 at 07:28

      Tak :)

    1 2 3

    Dodaj komentarz