Znajdź swój przepis

Muffinki z truskawkami i serem

2 lipca, 2018

Najlepszy przepis jaki znam na muffinki z truskawkami i serem oraz chrupiącą kruszonką. Szybki deser do wzięcia latem na grilla, piknik lub przyjęcie urodzinowe. Przepyszne, wilgotne ze świeżymi truskawkami.

Muffinki są lekkie, maślane i długo zachowują świeżość. Warstwa kremowego serka w środku muffinek przepysznie smakuje ze świeżymi owocami i kruszonką.

Muffinki z truskawkami  możesz wykonać dodając zmielony twaróg lub dodając kremowy serek śmietankowy. Pyszne, szybkie i do tego z sezonowymi owocami.

Truskawki w przepisie możesz zamienić również na inne ulubione owoce.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na muffinki.

muffinki z truskawkami i kruszonką

MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI I SEREM

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 220 g mąki tortowej
  • 115 g masła, temp. pokojowa
  • 2 jajka, temp. pokojowa
  • 100 g cukru
  • 120 g jogurtu naturalnego, temp. pokojowa
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 170 g serka śmietankowego lub twarogu zmielonego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 70 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • 60 g masła, zimnego

DODATKOWO:

  • ok. 200 g truskawek, pokrojonych na kawałeczki

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz sodą i odstawiamy na bok. W oddzielnej miseczce miksujemy miękkie masło na tzw. puch. Następnie dodajemy cukier, jajka, jogurt, sól oraz ekstrakt. Po dodaniu każdego składnika miksujemy tylko do połączenia. Na koniec łączymy z suchymi składnikami oraz kawałkami truskawek. Do serka dodajemy wszystkie składniki i miksujemy. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w miseczce i palcami rozdrabniamy lub używamy malaksera, aż powstanie kruszonka. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy łyżkę ciasta, następnie łyżkę masy serowej i ponownie ciasto. Postępujemy dokładnie tak samo, aż do wyczerpania składników. Wierzch muffinek oprószamy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min, aż do zarumienienia wierzchu.

muffinki z truskawkami i kruszonką muffinki z truskawkami i kruszonką muffinki z truskawkami i kruszonką

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x