Znajdź swój przepis

Rafaello na krakersach

4 lipca, 2018

Pyszne ciasto Rafaello na krakersach, które łączy słodki i słony smak. Lekkie, kremowe i do tego z nutką kokosu. Jedno z naszych ulubionych ciast bez pieczenia.

Ciasto najlepiej wykonać dzień wcześniej, aby krakersy miały czas zmięknąć pod wpływem kremu.

Latem w sezonie na owoce możesz do jednej z warstw dodać np. maliny, jagody lub borówki. Owoce będą fajnym akcentem i dodatkowo wzbogacą smak ciasta.

Ciasto Rafaello na krakersach pomimo, iż połączenie składników wydaje się co najmniej dziwne jest jednym z najsmaczniejszych deserów na szybko jakie jadłam.

Lekki krem z nutką kokosa i białej czekolady. Do tego całość przełożona słonymi krakersami, które podbijają słodki smak ciasta. Rewelacja.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na rafaello.

ciasto rafaello

RAFAELLO NA KRAKERSACH

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 800 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z laski wanilii
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu lub esencji migdałowej
  • 3 żółtka
  • 2×40 g budyń śmietankowy, proszek
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 50 g białej czekolady
  • 300 g masła, temp. pokojowa

DODATKOWO:

  • 2 paczki krakersów solonych

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy pierwszą warstwę krakersów. 550 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem oraz ekstraktem z wanilii i migdałów. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka oraz przesiany proszek budyniowy i dokładnie mieszamy. Gorące mleko zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy powoli zimną mieszaninę. Ponownie przekładamy na niewielki ogień i mieszamy, aż budyń będzie gęsty. Zestawiamy z ognia, przykrywamy budyń folią spożywczą i zostawiamy do wystudzenia.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę oraz wiórki kokosowe i miksujemy tylko chwilę do połączenia lub mieszamy szpatułką. Wykładamy na krakersy 1/4 kremu i powtarzamy czynności do wykorzystania składników. Łącznie warstw krakersów powinno być 4 i tyle samo kremu. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Wierzch oprószamy wiórkami kokosowymi.

ciasto rafaello ciasto rafaello ciasto rafaello ciasto rafaello ciasto rafaello ciasto rafaello

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy mogę pominąć białą czekoladę. Budyń wyszedł bardzo słodki bo użyłam mleka bez laktozy.

  2. Ciasto wygląda obłędnie????.Ja je lekko modyfikuje dodając na jadną warstwę krakersów masę kajmakową a na drugą warstwę dżem pożeczkowy gładki niskosłodzony????.Niebo w gębie????.

    1. Ciasto wygląda obłędnie:).Ja je lekko modyfikuje dodając na jadną warstwę krakersów masę kajmakową a na drugą warstwę dżem pożeczkowy gładki niskosłodzony:).Niebo w gębie:).

  3. Ciasto wyszło pyszne ;) zjedzone nawet w jeden dzień

    1. Ilovebake says:

      :) ciesze sie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x